Прийнято нову редакцію Закону України “Про авторське право і суміжні права”

December 2, 2022

Перший день зими 2022 року ознаменувався прийняттям нової редакції Закону України “Про авторське право та суміжні права”, який прийшов на заміну закону 1993 року. ЦЕДЕМ вже розповідав, що пропонували законопроекти у сфері авторського права, порівнював їхній зміст, виділяв основні проблеми авторського права в Україні.

Ухвалення нової редакції Закону – ще один впевнений крок України до ЄС, адже Закон України “Про авторське право та суміжні права” є євроінтеграційним. Такі закони мають особливу місію – наблизити законодавство України до законодавства ЄС.

Тож новий Закон України “Про авторське право та суміжні права” імплементує в національне законодавство низку нормативно-правових актів ЄС, що стосуються: 

Важливим та довгоочікуваним нововведенням стало створення механізму справедливої винагороди для українських авторів, виконавців, виробників фонограм та відеограм.

Закон регулює доступ до документів Національного архівного фонду та порядок поширення фото і друкованих матеріалів з архівів КДБ. Завдяки цьому можна буде отримати доступ до інформації, яка сьогодні має окреме значення в контексті боротьби українського народу за право на існування в європейському середовищі.

Новелою Закону стала стаття про право sui generis (права особливого роду) на неоригінальні об’єкти і згенеровані комп’ютерною програмою твори. Це стосується у тому числі і творів, які згенеровані штучним інтелектом. Натепер штучний інтелект використовують у дедалі ширших сферах. Наприклад, ЦЕДЕМ раніше писав про його роль у правосудді. А от  законодавче регулювання цієї технології дотепер було відсутнє.

Серед іншого, нова редакція Закону визначила ширший перелік об’єктів авторського права, перелік творів, які не є об’єктами авторського права, строк чинності авторського права, перелік об’єктів суміжних прав, строк чинності суміжних прав.

Тепер Закон України “Про авторське право та суміжні права” у більш повному обсязі врегульовує:

  • Механізми охорони об’єктів авторського права та питання, пов’язані з його виникненням і здійсненням;
  • Особливості авторського права на службові твори та твори, створені за замовленням;
  • Випадки та особливості вільного використання творів, перехід творів і об’єктів суміжних прав у суспільне надбання;
  • Визнання творів та об’єктів суміжних прав сирітськими (твори, що захищені авторським правом чи суміжними правами, але їхній правоволоділець не ідентифікований, а навіть якщо він ідентифікований, його місцезнаходження невідоме);
  • Особливості здійснення авторами права на частку від суми продажу оригіналу твору мистецтва (право слідування);
  • Порядок припинення порушень авторського права і (або) суміжних прав з використанням мережі Інтернет тощо

Реформа авторського права – це не лише про прагнення стати частиною ЄС. Насамперед, це надає нові можливості відтворення та введення у цивільний обіг результатів творчої діяльності, без чого неможливим є і науково-технічний прогрес. 

Детальніше про зміни, які пропонує нова редакція Закону України “Про авторське право та суміжні права”, можна буде дізнатися згодом у аналітиці ЦЕДЕМ.