Розробка проєкту Карти правових реформ для громадянського суспільства вже на фінальному етапі

June 1, 2020

Центр демократії та верховенства права разом із партнерами по Консорціуму з УНЦПД та ІСАР Єднання, фіналізовує спільну роботу щодо Карти правових реформ для громадянського суспільства. 

Центр демократії разом з УНЦПД провів підсумкові засідання чотирьох робочих груп Карти правових реформ для громадянського суспільства. Ми вже стоїмо на етапі остаточних оновлень проєктів розділів і розпочинаємо їх об’єднання в єдиний документ до публічної презентації проєкту Карти правових реформ, що запланована на середину червня.

Координувала онлайн-засідання Валерія Дідик, проєктна менеджерка ЦЕДЕМ.

Так, 26 травня Робоча група “Оподаткування ОГС та благодійної діяльності” опрацювала коментарі та правки відповідного проєкту розділу. Особливу увагу приділяли питанням суми коштів цільового призначення, які надійшли платнику єдиного податку у формі гранту для реалізації проекту, що не включаються до складу доходу такого платника. А також питанню надмірного податкового навантаження на ресурси благодійних організацій, які здійснюють операції зі ввезення на митну територію України товарів і послуг, з метою їх подальшого надання у вигляді благодійної допомоги суб’єктам благодійної допомоги. Робоча група працювала на чолі з модераторкою-експерткою УНЦПД Наталією Повтарь.

Проєкт розділу Робочої групи “Безпека активістів та ОГС” учасники обговорили разом із Олександром Дмітрієвим 27 травня та доопрацювали розділ, з урахуванням нових потреб. Особливо дискутивними стала проблема зміни підслідності у Кримінальному-процесуальному кодексі України та питання дотримання стандартів ефективного розслідування правоохоронцями. 

28 травня відбулось онлайн-засідання Робочої групи “Державна фінансова підтримка організацій громадянського суспільства”, модераторкою якого стала Дар’я Сидоренко, консультантка УНЦПД. Учасники висловили свої позиції щодо створення Національного фонду розвитку громадянського суспільства й обговорили питання недоліків конкурсної процедури для надання фінансової допомоги інститутам громадянського суспільства, також свою підтримку у виправленні цих недоліків надали представники Міністерства молоді та спорту України.

29 квітня Наталія Повтарь працювала з учасниками робочої групи “Правовий статус, реєстрація та припинення ОГС”, обговорювали питання банківського обслуговування організацій громадянського суспільства та шукали консенсус вирішення питання окремого правового статусу для створення та діяльності аналітичних центрів.

Учасниками робочих груп стали представники Секретаріату КМУ, а також організацій: Жіночий Антикорупційний Рух, Громадянська мережа ОПОРА, ІСАР Єднання, Samoorg – Асоціація сприяння самоорганізації населення, ГО “Інститут фінансів та права”, Інститут розвитку міст / Institute of Urban Development, Програма EGAP, PAUCI Foundation, ГО “Одеський інститут соціальних технологій,  Ukrainian Centre for European Policy, Центр політичних студій, Волинський ресурсний центр, ГО “Буслав Січ”, Програма радників, USAID_ВзаємоДія, UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, Громадські Ініціативи України, Агенція міських ініціатив / АМІ, Мінрегіон, Центр прав людини ZMINA, Комунальне підприємство “Центр електронного самоврядування”, Карітас України, ГО “Стратегія майбутнього”, National Youth Council of Ukraine – NYCUkraine, Всеукраїнський громадський дитячий рух “Школа безпеки”, Творчий центр ТЦК, ГО “Агенція розвитку “Урбаністичне місто”, Громадський сектор Євромайдану,  Благодійний фонд “АІК”, Центр відкритих досліджень, НУБІП України, Чернігівський Центр Прав Людини, БФ Злагода та інші.

Якщо ви маєте пропозиції, як покращити документи – надсилайте їх на адресу legalreformscso@gmail.com.

Розробка Карти правових реформ для громадянського суспільства здійснюється в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується Консорціумом у складі ІСАР Єднання, Українським незалежним центр політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).