Новини Мінцифри: QR-коди та е-паспорти

March 31, 2021

30 березня 2020 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 4355 (народний депутат Крячко М.В. та інші), яким прирівняла електронні паспорти до звичайних. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова Україна стала першою країною у світі, де паспорти у смартфоні мають таку ж юридичну силу, як їхні фізичні аналоги.

Цей законопроєкт передбачає:

  • визначення терміну “е-паспорт”. Якщо коротко, то це електронне відображення інформації, що міститься у звичайній ID-картці, а також місця проживання, разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом з посиланням на Єдиний державний демографічний реєстр);
  • визначення терміну “е-паспорт для виїзду за кордон”. Це електронне відображення інформації, що міститься у закордонному паспорті, а також інформації про місце проживання та податковий номер, разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом з посиланням на Єдиний державний демографічний реєстр);
  • встановлює, що національний і закордонний е-паспорти можуть пред’являтися на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетину державного кордону та лінії розмежування з окупованими територіями.

Тобто, е-паспорти можна пред’являти під час поїздок залізницею, медичного обслуговування та банківських операцій, отримання посилок на пошті, отримання державних послуг, а також для підтвердження віку в супермаркеті. Щоправда незрозуміло, чи працюватиме такий документ у нотаріусів – скоріш за все, для них все ще буде потрібен паперовий документ.

Варто зазначити, що електронні паспорти були доступні користувачам мобільного додатку “Дія” ще з З квітня 2020 року, а відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України вважалися цифровими аналогами паперових документів. Тепер вони мають офіційний статус і на рівні Закону.

Безумовно запровадження цифрових паспортів є досягненням для України, хоча багатьох користувачів турбує питання конфіденційності їхніх даних. Деякі ІТ-спеціалісти заявили про ризикованість е-паспортів для приватності, тоді як Мінцифри запевняє, що персональні дані у безпеці. На нашу думку, це дійсно так. Мобільний додаток Дія не містить жодної бази персональних даних, а підтягує дані з Єдиного державного демографічного реєстру. Тобто, у Дії буде відображений лише цифровий образ тих даних, які є у відповідного державного органу. Жодні сторонні компанії доступу до даних не отримуватимуть.

Отож, сміливо користуйтесь е-паспортами під час будь-яких операцій (якщо тільки нотаріус не вимагатиме іншого паспорту).