Ухвалено закон про дистанційну роботу комітетів Верховної Ради України на період карантину

March 30, 2020

Сьогодні 30 березня 2020 року, на позачерговому засіданні Верховної Ради України було прийнято зміни до Закону України «Про комітети Верховної ради України» (проєкт №3277), відповідно до яких на період дії карантину пандемії коронавірусної хвороби (COVID – 19), комітети можуть проводити свої засідання в режимі відеоконференцій з можливою трансляцією на офіційному веб-сайті ВРУ.

На період дії карантину Верховна Рада України працює лише у режимі роботи в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах). Такі зміни сьогодні внесено до Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України на період дії карантину в Україні» (проект №3278). Нагадуємо, що робота Парламенту у звичних умовах складається із засідань Верховної Ради, засідань комітетів та комісій, що проводяться у період між пленарними засіданнями, роботи народних депутатів у депутатських фракціях (депутатських групах) та з виборцями.

Для проведення дистанційного засідання, попередньо, потрібно отримати згоду від більшості складу відповідного комітету. Така згода надається персонально кожним депутатом голові комітету з використанням єдиної автоматизованої системи та накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Дистанційне засідання комітету, вважатиметься повноважним у разі приєднання за допомогою службового планшета до такого засідання – відеоконференції більшості від затвердженого складу відповідного комітету. Для прикладу, для повноважності засідання Комітету з питань свободи слова необхідна згода трьох депутатів – членів комітету, для Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики – потрібна згода мінімум 17 членів комітету.

Засідання комітету в режимі відеоконференції супроводжуватиметься веденням протоколу та стенограми засідання, що будуть опубліковані  на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Голосувати члени комітету будуть особисто шляхом підняття руки та висловлення своєї позиції «за», «проти» чи «утримався». Підрахунок голосів здійснюватиметься секретарем комітету або іншим членом комітету.

Рішення та протоколи засідань комітетів на період дії карантину   підписуватимуть з використанням кваліфікованих електронних підписів. Всі акти, прийняті на дистанційних засіданнях комітету мають бути опубліковані на офіційному веб-сайті Парламенту. 

Після завершення карантину, комітети матимуть десять робочих днів для оформлення всіх актів та протоколів дистанційних засідань комітетів у паперовій формі.