Рада проголосувала за мовний закон

April 25, 2019

25 квітня 2019 року Верховна Рада у другому читанні прийняла Закон України “Про функціонування української мови як державної” (Проект 5670-д, н.д. Микола Княжицький, Ірина Подоляк, Андрій Тетерук, Вікторія Сюмар та ін.), який закріплює статус української мови як державної в основних сферах суспільного життя.

Зокрема, Закон встановлюватиме основні мовні вимоги щодо видання ЗМІ, серед яких обов’язок видання державною мовою, можливість видання іншою мовою тільки за наявності ідентичного україномовного тиражу тощо. Згадані обмеження не поширюються на ЗМІ, що видаються лише кримськотатарською мовою, мовою корінних народів України, англійською, іншими офіційними мовами ЄС, незалежно від того, чи містять вони тексти державною мовою. Більше того, згадані норми наберуть чинності лише через 30 місяців з дня набрання чинності Закону.

Щодо мови телебачення і радіомовлення – прийнятий Закон збільшує обсяг мовлення державною мовою на 15 відсотків, при цьому закріплюючи регулювання згаданої сфери спеціальним законом про ТБ. Попри це, проект до другого читання виключав можливість не виконувати дубляж та озвучку у виступах, інтерв’ю, коментарях, поясненнях, запитаннях осіб, які беруть участь у передачі (крім ведучих (дикторів) передачі), або в окремих репліках ведучих (дикторів) в обсязі, обумовленому творчим задумом передачі.

Щодо мови користувацьких інтерфейсів програм – передбачається стандартна вимога про наявність україномовних версій. Реклама, згідно з прийнятим Законом, повинна бути державною мовою, проте це положення не стосується об’єктів інтелектуальної власності (торгових марок тощо), правовий режим яких регулюватиметься правом держав, де вони зареєстровані. Також, проект до другого читання містив спеціальні умови щодо проведення публічних заходів.

За порушення встановлених вимог передбачені адміністративні штрафи, розмір яких коливається в середньому від 200 до 700 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Детальніше про основні положення проекту в контексті свободи слова в аналітиці.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61994.