Рада зробила крок назустріч розкриттю інформації про бенефіціарних власників

June 19, 2015

Вчора, 18 червня 2015 року, Верховна Рада України прийняла у першому читанні за законопроект № 2879 (доступний за посиланням), що спрямований на розширення обсягу декларованої інформації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що законопроект пропонує доповнити перелік декларування активами (рухоме та нерухоме майно, грошові кошти, цінні папери, корпоративні права ті ін.), які перебувають у власності інших осіб в інтересах декларанта та членів його сім’ї, які  фактично можуть користуватись та розпоряджатись таким майном, не порушуючи при цьому прав власника. Винятком є лише активи, що використовуються у господарській діяльності юридичної особи і «за своїми властивостями не можуть бути використані фізичною особою (промислове обладнання, спеціальна техніка тощо)».

Протягом обговорення текст законопроекту було доповнено приміткою з голосу, запропонованою міністром юстиції Павлом Петренком. У цій примітці дається визначення поняття «здійснення інтересу декларанта чи членів його сім’ї», яке полягає у можливості здійснення права володіння, користування чи розпорядження майна на постійній основі протягом шести місяців звітного року, за який подається декларація.