Комітет Міністрів Ради Європи ухвалив Рамкову конвенцію зі штучного інтелекту 

May 23, 2024

Нещодавно трапилась знакова подія у сфері штучного інтелекту (далі – ШІ). 17 травня у Страсбурзі комітет Міністрів Ради Європи (далі – Комітет) ухвалив Рамкову конвенцію зі штучного інтелекту, прав людини демократії та верховенства права (далі – Конвенція). Це перший обов’язковий договір у сфері ШІ, що охоплює весь життєвий цикл систем ШІ. 

До складу Комітету, який остаточно ухвалив Конвенцію, входять міністри закордонних справ 46 країн-членів Ради Європи (серед яких і Україна). Саму ж Конвенцію протягом двох років розробляв спеціальний міжурядовий орган – Комітет зі штучного інтелекту Ради Європи. 

До нього належать представники країн-членів Ради Європи, Європейського Союзу, 11 країн, які не є членами Ради Європи, представники бізнесу та громадського сектору. Центр демократії та верховенства права має статус спостерігача в комітеті та брав участь у формуванні Конвенції.

До сфери дії Конвенції належать системи ШІ в державному та приватному секторах. 

Вона має ризикоорієнтований підхід до проєктування, розробки, використання та виводу з експлуатації систем ШІ.

Використання систем ШІ в приватному секторі регулюватиметься двома способами: 

  • через пряме зобов’язання дотримуватися положень Конвенції; 
  • або через вжиття інших заходів для дотримання умов, керуючись при цьому національним законодавством.

Підписанти документу будуть зобовʼязані забезпечити відповідальність за несприятливі наслідки функціонування систем ШІ, які регулює Конвенція. Також вони повинні забезпечити функціонування систем ШІ з дотриманням вимог рівності (в тому числі гендерної), прав на конфіденційність та заборони дискримінації. Згідно з Конвенцією люди, чиї права система ШІ порушила, мають отримати можливість для правового захисту. 

Сфера дії Конвенції не поширюється на питання, що стосуються захисту інтересів національної безпеки. Проте підписанти зобовʼязуються вживати дій, щоб таке застосування відбувалося з дотриманням норм міжнародного законодавства. Також дія Конвенції не поширюється на науково-дослідну сферу, за винятком тих випадків, коли тестування систем ШІ може впливати на права людини, демократію та верховенство права. 

Для країн за межами Європи Конвенція відкрита для приєднання. 

Конвенція – це відповідь на необхідність встановити міжнародні стандарти регулювання штучного інтелекту. Проте її прийняття викликало занепокоєння та заклики до активних подальших дій від міжнародних правозахисників. Зокрема це стосується закликів до сторін-підписантів приймати Декларації, де зазначатиметься застосовність Конвенції до питань національної безпеки та приватного сектору.