Юристка ЦЕДЕМ Ольга Петрів взяла участь у пленарному засіданні Комітету Ради Європи

January 5, 2024

Юристка зі штучного інтелекту Центру демократії та верховенства права Ольга Петрів за підтримки Ради Європи взяла участь у 8 Пленарному Засіданні Комітету зі штучного інтелекту Ради Європи. Під час засідання Ольга від імені ЦЕДЕМ висунула правки до [Рамкової] Конвенції зі штучного інтелекту, прав людини, демократії та верховенства права (далі Конвенція) з приводу публічних дебатів щодо штучного інтелекту, а також підтримала позицію інших представників громадянського суспільства щодо визначення штучного інтелекту. 

Відповідна Конвенція є ключовим кроком у напрямку гармонізації правових та етичних стандартів у сфері штучного інтелекту, що необхідно для забезпечення прозорості, безпеки та відповідальності у сфері штучного інтелекту. Саме тому наразі її формування а згодом й імплементація є такими важливими для усіх сторін, які бажають сприяти безпечному розвитку ШІ. Прийняття Конвенції має велике значення для захисту основних прав та свобод людини, а також для підтримки інновацій і технологічного розвитку, який враховує етичні аспекти та соціальні наслідки.

Пленарне засідання підкреслило необхідність міжнародної співпраці та обміну досвідом між країнами для розробки ефективних механізмів регулювання у сфері штучного інтелекту. Окрім цього процес формування Конвенції підкреслив важливість залучення представників громадянського суспільства до дискусії про врегулювання ШІ, з акцентом на етиці, прозорості та захисті прав людини. Це дозволить створити стійку та справедливу основу для використання штучного інтелекту, що відповідає загальнолюдським цінностям і стандартам.

Окремо хочемо висловити подяку проєкту Ради Європи “Захист свободи слова та свободи медіа в Україні” за фінансування логістичних витрат для участі у пленарному засіданні Комітету зі штучного інтелекту Ради Європи.