Держбюджет отримав рекордні 19,7 млрд гривень надходжень за 5 місяців 2020 рокузавдяки підвищенню акцизів на сигарети

July 8, 2020

8 липня в «Укрінформ» відбулась пресконференція, де народні депутати та експерти з контролю над тютюном продемонстрували  результати однієї з найефективніших стратегій скорочення споживання тютюну – підвищення акцизних податків на тютюнові вироби. За перші 5 місяців (січень – травень) 2020 року, до Держбюджету надійшло рекордні 19,7 млрд гривень від тютюнових акцизів, що на 5,8 мільярда більше, ніж у відповідний період 2019 року. Це стало можливим завдяки ефективності виконання 7-річного плану щорічного підвищення ставок тютюнових акцизів на 20%.  Такі цифри доводять, що політика підвищення податків на тютюнові вироби виправдала свою ефективність як щодо наповнення бюджету, так і щодо скорочення споживання сигарет.

Надходження до Державного бюджету від тютюнових акцизів по місяцях 2019 та 2020 років, мільярдів гривень

«Ми налаштовані на те, щоб і далі створювати умови для скорочення поширеності куріння в нашій державі. З 2018 року діє 7-річний план підвищення тютюнових акцизів на 20% щороку. Як показують наведені цифри надходжень 2020 року, цей план є ефективним, і тому варто його дотримуватися. Також Парламент затвердив з 2021 року наближення акцизних ставок на сигарили та тютюнові вироби для нагрівання до рівня сигарет та запровадив акциз на рідини для електронних сигарет. Ми плануємо підтримати податкові зміни неціновими заходами, які готуємо Комітетом здоров’я нації у доопрацьованому антитютюновому законопроєкті», — сказала Лада Булах, народний депутат України.

Завдяки підвищенню акцизів, українці стали курити менше. За даними звіту тютюнової корпорації Філіп Морріс, у першому кварталі 2020 року тютюновий ринок (сигарети плюс стіки для тютюнових виробів для нагрівання) скоротився в Україні на 6,5%. Тютюнові корпорації жаліються, мовляв, збільшення ставки акцизів та скорочення легального продажу тютюнових виробів компенсується зростанням їх контрабанди.

Але ці дані не відповідають дійсності. Це навіть доводить дослідження нелегального тютюнового ринку, яке на замовлення тютюнових гігантів, проводить агенція Кантар. У дослідженні говориться, що на початку 2020 року рівень контрабанди був меншим (5,8%), ніж в середньому за 2019 рік (6,6%). За даними Кантар, скоріш за все завищеними, у 2019 році в Україні було нелегально реалізовано 3,5 мільярди сигарет, що майже на 1 мільярд більше, ніж 2018 року.

«Якщо порівняти з даними Державної податкової служби, у 2018 році в Україні було реалізовано 56 мільярдів сигарет, а у 2019 – лише 45 мільярдів, тобто на 11 мільярдів менше. Насправді, загалом українська контрабанда у 2019 році навіть скоротилася. За даними звіту агенції KPMG, які теж оплачують тютюнові корпорації, контрабанда сигарет з України до країн ЄС скоротилася з 4,2 мільярда 2018 року до 2,4 мільярда 2019 року, тобто на 1,8 мільярда сигарет»,— зазначив Костянтин Красовський, експерт з контролю над тютюном.

Україна має позитивний досвід підвищення податків на тютюнові вироби, що сприяло не лише збільшенню надходжень до бюджету, але й зменшенню поширеності куріння. Завдяки підвищенню акцизів та іншим заходам контролю над тютюном, з 2008 по 2019 рік реалізація сигарет в Україні скоротилася майже утричі: зі 125 мільярдів до 45 мільярдів, тоді як надходження до бюджету зросли з 3,6 мільярда до 44 мільярдів гривень.

«За останні одинадцять років (2008-2019) поширеність щоденного куріння за даними Держстату серед населення України віком 12 років і старше скоротилася з 25,6% до 16,8% (з 10,1 млн до 5,6 млн), тобто на 8,8 відсоткових пунктів, або на 34%. Можна із впевненістю сказати, що виконання Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиви 2011/64/ЄС в частині підвищення податків сприяє тому, що все менше людей, зокрема дітей і молоді, стають курцями»,— наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

На думку юриста Центру демократії та верховенства права Гліба Колесова, цей рекорд є показовим прикладом, як акцизи на тютюн можуть наповнювати бюджет і це свідчить про правильність кроків України із підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби на 20% щороку до 2025 року.

Варто наголосити, що ухвалені зміни до Податкового кодексу у 2018 та 2020 рр. наблизили Україну до виконання положень Угоди про асоціацію, за якою, наша держава зобов’язалася вийти  на мінімальний європейський рівень за показником вартості тютюнових виробів.

Водночас, слід зазначити, що в Україні, попри підвищення акцизів та позитивні ефекти від цього, зберігається проблема форстолінгу (forestalling), коли тютюнові компанії закупають акцизні марки у кінці рокунаперед перед черговим підвищенням ставок акцизів. І, таким чином, отримують надбавку до доходу у наступному році, адже акцизи купляються за попередній рік, а продукція продається у наступному – за завищеними цінами.

Відтак, резюмував юрист, державі необхідно врегулювати цю проблему на законодавчому рівні за прикладом країн ЄС, наприклад, шляхом обмеження обсягів тютюнових виробів, які можуть бути випущені для споживання, встановлення кінцевої дати продажу, встановлення квот щодо кількості виданих акцизних марок, перерахунок податкових зобов’язань з акцизного податку на дату фактичної реалізації продукції споживачу тощо.

Довідково:

У грудні 2017, Верховна Рада України ухвалила план підвищення акцизів на тютюнові вироби, відповідно до євроінтеграційних зобов’язань України  згідно з яким до 2025 року тютюновий акциз зростатиме щонайменше на 20% щорічно. Таким чином заплановано досягнути мінімального європейського рівня оподаткування сигарет, який становить 90 євро на 1000 штук. У 2020 році в  Україні цей податок дорівнює40 євро на 1000 штук сигарет.