Розблоковано рахунки Суспільного мовника

June 3, 2020

Виконавча служба Міністерства юстиції зняла арешт із комерційних рахунків Національної суспільної телерадіокомпанії України, які були заблоковані понад три місяці через борг колишньої НТКУ перед Euronews. Суспільний мовник розпочинає погашення боргу з власного бюджету.

Як повідомив Суспільному голова правління НСТУ Зураб Аласанія, компанія сподівається повністю погасити борг Euronews за 10 днів, відновити роботу над  грантовими проєктами і виплатити зарплати позаштатним працівникам.

Як ідеться в офіційній заяві компанії, 1 червня АТ “Євроньюз” попросило виконавчу службу повернути йому документ, який зобов’язував примусово стягувати кошти з НСТУ, аби надати можливість компанії сплатити борг самостійно, а не через блокування рахунків і примусове стягнення виконавчою службою. Наступного дня відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту зняв арешт із рахунків НСТУ.

За словами голови правління НСТУ, після того як у Euronews відкликали провадження, державний Укргазбанк може вільно проводити операції з коштами з бюджету НСТУ, призначеними для погашення боргу.

Суспільний мовник розпочинає погашення боргу із власного бюджету, щоб унеможливити подальше блокування рахунків компанії.

Що відомо

  • Наприкінці лютого виконавча служба Міністерства юстиції наклала арешт на всі рахунки Суспільного. Рішенням суду Суспільне мало сплатити борг в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору на користь акціонерного товариства Euronews. Суспільне наголошувало, що борг перед Euronews має сплатити держава, оскільки на момент підписання контракту нереформований УТ-1 був державним мовником.
  • У березні Суспільний мовник України звернувся до нового Кабінету міністрів з проханням вирішити проблему з блокуванням коштів за негайного втручання уряду.
  • Незалежна медійна рада закликала прем’єр-міністра Дениса Шмигаля невідкладно вирішити проблему з боргом Суспільного перед Euronews. На підтримку мовника виступили Представництво ЄС в Україні та посольства США, Німеччини, Великої Британії, Швеції та Японії, а також численні громадські організації.
  • 29 березня прем’єр Шмигаль заявив, що “діяльність Суспільного є особливо важливою у кризові часи”, та пообіцяв фінансування у розмірі 1,2 мільярда гривень. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія нагадав Шмигалю, що через непогашений борг перед Euronews рахунки Суспільного мовника досі арештовано.
  • 13 квітня бюджет Суспільного був затверджений на рівні 1 млрд 533 мільйони 205 тисяч гривень, що на 178 мільйонів грн менше, ніж було закладено у першому варіанті бюджету.
  • Як відомо, закон про Суспільне мовлення в Україні передбачає фінансування у розмірі не менше ніж 0,2% видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік — 2,11 млрд грн. 

Незалежна медійна рада та численні міжнародні партнери закликали вирішити проблему із боргом Суспільного мовника. Обурення блокуванням коштів Суспільного висловлювали і громадські організації,зокрема ЦЕДЕМ, що звернулися до уряду з вимогою вжити невідкладних заходів щодо зняття арешту з комерційних рахунків компанії.

Джерело: https://suspilne.media/38112-rahunki-suspilnogo-movnika-rozblokovani/