Громадські організації закликають Уряд вжити негайних заходів щодо розблокування коштів Суспільного

February 28, 2020

Сьогодні, 28 лютого 2020 року, стало відомо, що господарську діяльність Суспільного повністю заблоковано. Причиною цього став арешт коштів на всіх рахунках Суспільного, який є наслідком виконавчого провадження щодо боргу попередника суспільного – Національної телекомпанії України перед акціонерним товариством “Euronews”. Сума боргу складає 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів і 73 080 грн. судового збору. Ба більше, через борг “Euronews” у 2017 році швейцарський банк заблокував 15 мільйонів євро застави, внесені Суспільним мовником для забезпечення виконання зобов’язання щодо проведення та підготовки Євробачення-2017, яке проходило в Києві. 

Співпраця з “Euronews”, великим європейським інформаційним каналом розпочалася за ініціативи уряду Азарова ще 2010 року, коли Україна придбала 1% акцій цієї компанії. А  вже в 2011-ому анонсувався запуск повної україномовної версії ресурсу. Через деякий час після початку співпраці Уряд припинив виділення коштів на оплату щорічних ліцензійних платежів за україномовну версію, що і спричинило появу боргу ще до створення суспільного мовлення. У 2017 році Euronews-Україна припинило свою роботу. Як до правонаступника НТРК, до Суспільного перейшли всі борги ліквідованої державної телерадіокомпанії. 

Як наслідок, роботу Суспільного мовника заблоковано. Зокрема, включно з трансляцією Олімпіади-2020 та забезпеченням участі України в Євробаченні-2020. Заблоковано також запуск нових проєктів і нової Суспільної студії ПАТ «НСТУ». Найближчим часом арешт також призведе до повної зупинки діяльності телерадіокомпанії. Оскільки усі канали мовника є частиною єдиної юридичної особи, яка успадкувала борги державного телебачення, НСТУ не матиме змоги здійснювати необхідні видатки для роботи усіх національних телеканалів мовника (UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА), трьох каналів радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура), усіх регіональних каналів Суспільного мовника, а також його діджитал-платформ.

Вже тиждень Суспільний мовник звертається по допомогу до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства культури, молоді та спорту України й Міністерства юстиції України, проте не отримує відповіді та потрібної з боку держави підтримки.

Ми, громадські організації, глибоко обурені ситуацією з арештом рахунків Суспільного та ситуацією, коли всі уряди самоусунулися від проблеми, створеної з їхньої ж подачі.

З самого початку реформи Суспільного питання боргу державного мовника перед Euronews довгий час ігнорувалося Урядом, у той час, коли планування державного бюджету, в тому числі і фінансування Суспільного, безпосередньо належать до сфери діяльності Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів. До того ж, ускладнював ситуацію з Суспільним і той факт, що мовник жодного разу за час свого існування так і не отримав необхідного обсягу фінансування, передбаченого законом – останні 2 роки фінансування суспільного забезпечувалося на 50 та 61% відповідно.

Ми закликаємо уряд вжити невідкладних заходів для зняття арешту та вирішення питання щодо погашення боргу державної телерадіокомпанії, які успадкував Суспільний мовник. 

Центр демократії та верховенства права

Національна асоціація медіа (НАМ)

Платформа прав людини

Інститут розвитку регіональної преси

Фундація Суспільність

Інтерньюз-Україна

Інститут масової інформації

Лабороторія цифрової безпеки