Розмір грошової застави на місцевих виборах може бути зменшено

April 22, 2020

Сьогодні, на засіданні профільний Комітет підтримав законопроект №2769, яким пропонується зменшити  розмір грошової застави на місцевих виборах.

Що маємо зараз 

Виборчий кодекс України визначає розмір грошової застави за формулою: 4 розміри мінімальної заробітної плати (встановленої на день початку виборчого процесу) на кожні 10 тис. виборців (мінімальна заробітна плата – 4 723 тис. грн).

Що пропонує законопроект №2769 

Розмір грошової застави зменшити у дев’ять разів та розраховувати за формулою: чотири розміри мінімальної заробітної плати (встановленої на день початку виборчого процесу) на кожні 90 тисяч виборців.

Що було раніше (Закон України «Про місцеві вибори»)

До прийняття Виборчого кодексу розмір грошової застави розраховувався за формулою: чотири розміри мінімальної заробітної плати (встановленої на день початку виборчого процесу) на кожні 100 тисяч виборців.

Таким чином, розмір грошової застави на місцевих виборах планується зменшити у дев’ять разів, однак порівняно із Законом України «Про місцеві вибори» розмір грошової застави залишатиметься збільшеним.

Хто платитиме грошову заставу, кому застава повертається та яка грошова застава існує у світі можна дізнатись із матеріалу ЦЕДЕМ.