Штраф та втрата депутатського мандата для кнопкодава

October 29, 2019

Сьогодні Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект, направлений на боротьбу із кнопкодавами. Так, проектом передбачається кримінальна відповідальність за неособисте голосування народного обранця на пленарних засіданнях парламенту. Кнопкодавство, згідно законопроекту, каратиметься штрафом від 3000 до 5000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, на сьогодні це сума у розмірі від 51 000 грн до 85 000 грн.

Для того, щоб виявити порушників, здійснюватиметься відеофіксація пленарних засідань, яка і зможе підтвердити порушення депутатом порядку голосування. За здійснення відеофіксації відповідатиме апарат Верховної Ради. Він же і буде готувати повідомлення про виявлене кнопкодавство, яке разом із  протоколом, стенограмою, стенографічним бюлетенем відповідного пленарного засідання та відеозаписом надаватиметься Голові Верховної Ради. Далі матеріали направлятимуться спікером до Державного бюро розслідувань, яке здійснюватиме досудове розслідування.

Зважаючи на те, що кнопкодавство підпадатиме під дію Кримінального кодексу, необхідним буде проходження всієї процедури притягнення кнопкодава до кримінальної відповідальності, що включає досудове розслідування, судовий розгляд та винесення відповідного вироку суду. Тож процедура притягнення кнопкодава до відповідальності буде тривалою.

Не зважаючи на те, що за кнопкодавство передбачено лише штраф, неособисте голосування призвести до втрати депутатського мандату. Так, відповідно до Основного закону повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього. Таким чином, обвинувальний вирок у справі про порушення депутатом вимог щодо особистого голосування стане також і підставою для припинення його депутатських повноважень.

Попереду ще друге читання законопроекту, тож ЦЕДЕМ стежитиме за розвитком подій.