Штрафи за ігнорування ременів безпеки можуть збільшитися вдесятеро

June 4, 2020

Вчора Верховна Рада України підтримала у першому читанні ряд законопроектів у сфері безпеки дорожнього руху: № 2694, №2696, №2697. Також до розгляду був призначений законопроект № 2695, однак, на голосування його винесено не було. Дані законопроекти містять ті фактори ризику, над якими вже четвертий рік поспіль працює Кампанія “За безпечні дороги”, та які безпосередньо впливають на безпеку на дорогах: перевищення швидкості руху, ігнорування ременів безпеки та відволікання на телефони за кермом.

Важливими змінами, які пропонуються законопроектом № 2696 є, зокрема, підвищення штрафних санкцій за непристібання ременів безпеки – одного з ключових факторів ризику, який безпосередньо впливає на безпеку дорожнього руху. Даний законопроект підвищує штрафні санкції за не користування пасками безпеки вдесятеро, з 51 грн до 510 грн. 

Усіма трьома законопроектами, які були прийняті в першому читанні Верховною Радою України, пропонується, зокрема, зобов’язати всіх водіїв, пасажирів, велосипедистів і погоничів тварин використовувати світлоповертальні елементи у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості, встановити штрафні санкції за недотримання таких правил та підвищити штрафи для даної категорії учасників дорожнього руху за вже наявні порушення правил дорожнього руху. Сподіваємося, що дані законопроекти будуть доопрацьовані до другого читання.

Основним законопроектом, який не був розглянутий Верховною Радою України, є законопроект № 2695. 

Даним законопроектом пропонується, суттєво підвищити штрафні санкції за ігнорування ременів безпеки та мотошоломів, за користування телефонами під час руху транспортного засобу, за перевищення швидкості руху більш як на 50 км/год та за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння.

Штраф за перевищення швидкості дорожнього руху більш ніж як на 50 км/год, пропонується підвищити з 510 грн до 3 400 грн, за ігнорування ременів безпеки – з 51 грн до 510 грн (це також пропонується і законопроектом № 2696), за користування телефонами під час руху – з 425 грн до 510 грн. Законопроектом також підвищуються штрафи за ряд інших порушень правил дорожнього руху. 

Нагадуємо, що штраф за перевищення швидкості руху більш ніж як на 20 км/год – залишається незмінним 255 грн. З 1 червня 2020 року в нашій країні повноцінно запрацювала система автоматичної фотовідеофіксації дорожнього руху, тож якщо порушник оплатить штраф в перші 10 днів – він отримує знижку 50%, його штраф становити – 127 грн, або 255 грн відповідно. Розміри штрафів є незначними в порівнянні з тими наслідками, які нестимуть наслідки дорожньо-транспортних пригод через перевищення швидкості руху. Сподіваємося, що законопроект № 2695 також буде розглянутий Верховною Радою України найближчим часом, його прийняття дозволить збільшити штрафні санкції та навчати водіїв не нехтувати елементарними правилами безпеки, які можуть вберегти не одне людське життя.