Штучний інтелект і свобода слова: ЦЕДЕМ та ECNL організували експертну дискусію

November 24, 2020

У світі штучний інтелект задіюють у дедалі ширших сферах: до прикладу, платформа Facebook використовує цю технологію, аби виявляти мову ненависті, а в Австралії онлайн-програма допомагає парам юридично оформити розлучення.

Водночас, сьогодні в Україні законодавчо не врегульоване використання цієї технології. Єдиним офіційним документом, що містить ідеї щодо її регулювання, є Концепція розвитку штучного інтелекту в Україні, яку розробило Міністерство з цифрової трансформації. Влітку 2020 року відбулося публічне обговорення змісту цього документу. Втім, основною прогалиною концепції є практично повна відсутність положень, що стосуються захисту прав людини. 

Щоб обговорити цю та інші проблеми, 20 листопада 2020 року Центр демократії та верховенства права у партнерстві з European Center for Not-for-Profit Law провів експертну онлайн-дискусію “Свобода вираження поглядів, громадянське суспільство та штучний інтелект”.

Відеозапис дискусії дивіться за посиланням

Що слід зробити, аби використовувати штучний інтелект без шкоди для свободи вираження, приватності та інших прав людини? На думку експертів варто:

  • Детальніше вивчати поведінку користувачів, яка є основою для опрацювання інформації штучним інтелектом;
  • Поглиблювати співпрацю зі стейкхолдерами, які використовують штучний інтелект, закликаючи розкривати базові алгоритми його роботи для встановлення належного регулювання;
  • Співпрацювати зі стейкхолдерами для роз’яснення локальних контекстів (питань мови ворожнечі, дискримінації, політичної дискусії тощо);
  • Спонукати промовця добровільно виконувати стандарти, однак передбачити і можливість санкцій, якщо порушник не реагує чи повторює неправомірні дії;
  • Започатковувати співрегулівні ініціативи, залучати до регулювання державу, водночас не допускаючи цензури з її боку;
  • Розробляти внутрішні етичні кодекси для організацій, що використовують у своїй діяльності штучний інтелект;
  • Створювати освітні проєкти, де штучний інтелект розглядатиметься з точки зору захисту прав людини та розвиток критичного мислення;
  • Розробити альтернативні пропозиції щодо встановлення співпраці держави та стейкхолдерів для регулювання штучного інтелекту.

Ми закликаємо громадські організації переглядати запис експертної дискусії та долучатися до розробки ефективного регулювання штучного інтелекту на наступних етапах.