Всесвітній день без тютюну 2021: скільки грошей втрачають курці насправді

May 31, 2021

Сьогодні, 31 травня, в Україні відзначають Всесвітній день без тютюну, який у світі встановлений з 1988 року. З цього приводу Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), який разом з партнерами вже понад 10 років бере участь у розробці ключових політик та законопроектів, що обмежують вплив тютюнових виробів на здоров’я нації, створив серію дотепних тематичних інфографік «Підрахуй».

Витягнути людину з нікотинового рабства непросто – вона сама має цього захотіти. Та сприяти цьому можуть дві речі: аналіз витрат кровно зароблених грошей та законодавчі обмеження. Щодо другого варіанту, то востаннє грунтовні зміни в антитютюновому законодавстві України відбулися у 2010 році, коли заборонили курити у громадських місцях, закладах громадського харчування, а також заборонили рекламу тютюнових виробів. 

«Ні для кого не секрет, що сьогодні на кожному кроці зустрічається куріння новітніх електронних пристроїв в приміщеннях та ведеться відверта пропаганда їхньої безпечності порівняно з сигаретами. Все тому, що на них не поширюється те законодавство, яке поширюється на сигарети.  – підкреслює Гліб Колесов, юрист ЦЕДЕМ та координатор проєкту «Київ без тютюнового диму». – Владнати ці законодавчі прогалини покликаний комплексний антитютюновий законопроєкт №4358, який має заборонити рекламу електронних пристроїв для куріння, запровадити нормальні медичні попередження на пачках стіків та сигарет. Очікується, що народні депутати найближчим часом розглянуть його і проголосують «за»». 

Щодо  аналізу витрат кровно зароблених грошей, то українці на тютюнові вироби за 2020 рік витратили 30,8 млрд грн. Це дані Державної служби статистики України. Про які суми йдеться у випадку однієї окремої людини – далі в інфографіці ЦЕДЕМ.

Підрахуй  необхідне

Ми порівняли, скільки і чого необхідного та важливого людина може придбати за місяць на кошти, які вона витрачає за цей час на куріння. Одна пачка сигарет або стіків коштує приблизно 60 грн. Якщо купувати їх щодня, то наприкінці місяця сума витрат сягне 1800 грн

Підрахуй корисне

Через місяць після відмови від куріння, можна зекономити близько 1800 грн. ЦЕДЕМ пропонує декілька альтернативних варіантів замість витрат на сигарети чи стіки. Ідеальна комбінація – трендові речі для занять спортом. 

Підрахуй час

Вживаючи будь-які тютюнові вироби, люди втрачають найважливіший ресурс – час. Якщо курити як мінімум 6 разів на день по 4 хвилин, можна втратити 24 хвилини свого життя. За місяць набігає аж 12 годин. ЦЕДЕМ пропонує альтернативні варіанти того, як людині конвертувати час, витрачений на куріння, у корисне для себе русло.