В Україні планують звільнити страхування волонтерів від оподаткування. Це допоможе залучати великі міжнародні фонди і страхувати більше волонтерів

September 14, 2023

13 вересня у Верховній Раді зареєстровано Проєкт Закону України №10040 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки волонтерської діяльності в умовах воєнного стану”. 

Документ звільнить від оподаткування ПДФО та військовим збором витрати громадських об’єднань та благодійних організацій, інших неприбуткових організацій на страхування життя і здоров’я волонтерів на час їхньої волонтерської діяльності.  Зараз ці податки є обов’язковими, навіть коли йдеться про волонтерів.

Такі зміни – один із кроків до європейського стандарту організації волонтерства в Україні. Вони визначать умови для мінімальних соціальних гарантій для волонтерів – які потенційно можуть постраждати у будь-якому куточку України, де надають допомогу.

“Це дуже важлива ініціатива, котра в найближчий час, за умови її ухвалення, дозволить запустити великі проєкти зі страхування життя волонтерів у східних та південних областях України. Вболіваємо за прийняття цього законопроєкту”, – прокоментувала юристка Центру демократії та верховенства права Наталія Повтарь.

Експертка зазначає, що зараз положення податкового законодавства в Україні загалом не відповідають світовій практиці регулювання волонтерської сфери. Це – одна з головних причин, чому в Україні відсутня практика страхування життя та здоров’я волонтерів неприбуткових організацій та установ. 

“Міжнародний досвід страхування волонтерів вказує, що таке страхування необхідне, поряд із пом’якшенням умов оподаткування. Міжнародні неурядові організації, такі як Швейцарська агенція розвитку та співробітництва, Офіс ООН з координації гуманітарних питань, готові підтримати проєкти зі страхування життя та здоров’я волонтерів та наголошують на актуальності змін до податкового законодавства”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Про необхідність таких змін громадські організації також зазначали раніше в оновленій редакції Розділу 5 “Розвиток волонтерської діяльності” Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні.

Законопроєкт зареєструвала народна депутатка Олена Шуляк у співавторстві з майже 60 народними депутатами.

Документ розробляли юристи громадських організацій у рамках проєкту Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства, який реалізує  ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень і Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID – US Agency for International Development.

Нагадаємо, чинні положення Податкового кодексу України передбачають, що у випадку залучення волонтерів неприбутковою організацією чи установою така організація є податковим агентом щодо податку на доходи фізичних осіб при наданні волонтеру доходу у вигляді вартості страхового полісу, а також зобов’язана нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО та військовий збір до бюджету з такого “доходу” волонтера.

Центр демократії та верховенства права

pr@cedem.org.ua