Стратегія національної безпеки України: інформаційна захищеність серед основних пріоритетів

September 18, 2020

14 вересня 2020 року Президент України підписав Указ № 392/2020 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про Стратегію національної безпеки України». У медійній сфері Стратегія зосереджує увагу на кібербезпеці та протидії пропаганді країни-агресора.

Стратегія наголошує на деструктивних інформаційних кампаніях Російської Федерації, які ширяться на грунті суспільних протиріч та спрямовані на розпалювання ворожнечі, провокацію конфліктів, підривання суспільної єдності. Автори стратегії вважають формування цілісної інформаційної політики держави та посилення стратегічних комунікацій ключовими діями для нейтралізації цієї загрози.

У секторі безпеки і оборони держава планує завершити створення національної системи кібербезпеки та сформувати сучасні спроможності суб’єктів забезпечення кібербезпеки і кібероборони, зміцнивши систему їх координації. Одним з основних завдань у сфері воєнної безпеки зазначається завдання неприйнятних для супротивника втрат у кіберпросторі.

Крім цього, Стратегія окреслює ряд невоєнних загроз з боку Російської Федерації. Для їх подолання запропоновані: 

  • протидія розвідувально-підривній діяльності, спеціальним інформаційним операціям та кібератакам, російській та іншій підривній пропаганді;
  • запобігання, виявлення та припинення проявів сепаратизму, тероризму, екстремізму, припинення діяльності незаконних збройних формувань, політично мотивованого насильства та інших зазіхань на конституційний лад;
  • отримання повної і достовірної упереджувальної інформації про ситуацію в Україні та світі, протидія зовнішнім загрозам національній безпеці України, сприяння реалізації національних інтересів України.

У Стратегії не оминули і тему цифровізації українського суспільства. Так, Україна надаватиме адміністративні послуги через безпечне “єдине вікно” з використанням сучасних інформаційних технологій та поширюватиме цифрову грамотність. Водночас, цифрова трансформація передбачає кіберстійкість та кібербезпеку національної інформаційної структури. Зокрема, одним з ключових напрямів діяльності є запобігання міжнародному тероризму, міжнародній злочинності та підживлюваному з-за кордону сепаратизму у кіберпросторі.

Забезпечення конституційних принципів юридичної відповідальності та невідворотності покарань держава здійснюватиме шляхом:

  • рішучої протидії розпалюванню національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, запобігання приниженню національної честі, гідності та образам почуттів громадян через їхні релігійні переконання, а також заборони обмеження прав або встановлення дискримінаційних привілеїв;
  • протистояння гуманітарній агресії;
  • розвитку української культури як основи консолідації української нації та зміцнення її ідентичності.

Для реалізації Стратегії національної безпеки заплановано розробити профільні стратегії за ключовими напрямами діяльності. Серед них медійної сфери стосуватимуться Стратегія інформаційної безпеки та Стратегія кібербезпеки України.

Указ Президента України: https://www.president.gov.ua/documents/3922020-35037

Фото: Facebook-сторінка Офісу Президента України