Відбулось експертне обговорення “Нові вимоги до визначення структури власності неприбуткових організацій – чітко про складне”

June 24, 2024

20 червня 2024 року в онлайн-форматі відбулось експертне обговорення “Нові вимоги до визначення структури власності неприбуткових організацій – чітко про складне”. Його організував та провів Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) в межах проекту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України, який реалізується у консорціумі IСАР Єднання,  Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та ЦЕДЕМ. 

Обговорення модерували Наталія Кураш, юристка ЦЕДЕМ та Анна Ісічко, заступниця директорки ЦЕДЕМ.

Цей захід став простором для обговорення розроблених юристами ЦЕДЕМ рекомендацій щодо складання структури власності неприбуткових організацій та їх схематичного зображення відповідно до нових вимог, затверджених наказом Міністерства фінансів України № 161 від 02.04.2024. До дискусії долучилися представники організацій громадянського суспільства, Міністерства фінансів України та міжнародних організацій.

І хоча відповідний наказ набирає чинності через 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні, розробка спільної позиції громадянського сектору – актуальна потреба вже зараз. Саме активна позиція громадськості у цьому питанні дозволить надалі вести конструктивний діалог з Міністерством фінансів України про врахування документів, напрацьованих громадським сектором, коли йтиметься про складання структури власності.

За результатами експертного обговорення сторони виробили єдине концептуальне розуміння підходів до визначення наявності чи відсутності в неприбутковій організації кінцевого бенефіціарного власника та складання структури власності, а також її схематичного зображення. Представники благодійних організацій висловили побажання про розширення прикладів складання структури власності варіантом, коли засновником благодійного фонду виступає інший благодійний фонд. Також окремої уваги заслуговує перелік неприбуткових організацій, на яких не поширюється обов’язок визначати свого кінцевого бенефіціарного власника.

Відеотрансляція заходу доступна у Facebook за посиланням.

З доопрацьованими за результатами заходу рекомендаціями щодо прикладів складання структури власності неприбуткової організації та її схематичного зображення можна ознайомитись за цим посиланням. 

Ці робочі матеріали будуть відкриті експертному середовищу для ознайомлення до 01 липня 2024 року

Наступним кроком буде подання напрацьованого документу на розгляд Міністерства фінансів України.

Відзначимо, що в основу рекомендацій щодо складання структури власності неприбуткових організацій та її схематичного зображення покладений Гід з визначення кінцевого бенефіціарного власника для громадських об’єднань та благодійних організацій, що розроблений ЦЕДЕМ у співпраці з Міністерством юстиції України. З Гідом можна ознайомитись на сайті Міністерства юстиції України, а також завантажити за цим посиланням.

Цей матеріал підготовлено в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.