Тактика стара, продукти нові: як маркетинг підсаджує жінок на електронні сигарети

May 10, 2023

Переклад статті Truth Initiative (найбільша американська неприбуткова організація в сфері громадського здоров’я) 

З 1920-х років тютюнова індустрія використовувала виборче право жінок і рух за рівність, щоб продавати сигарети жінкам. Сьогодні, у 2022, коли індустрія зосереджується на просуванні електронних сигарет, тютюнові компанії використовують подібну тактику: щоб продавати вейпи жінкам, використовують тему незалежності, гламуру, веселощів і турботи про здоров’я.

Згідно зі звітом Центру контролю та запобіганню хвороб (CDC) у 1920-х роках тютюнові компанії вперше спрямовували свою рекламу на жінок так, щоб  встановити зв’язок між курінням і стрункістю. Вона супроводжувалися гаслами на кшталт “тягніться до щасливого, а не до солодкого”

Слідом за тим, як жіночий суфражистський рух набрав обертів, тютюнова індустрія побачила можливість залучити величезну нову кількість потенційних курців, створивши асоціацію між між курінням і звільненням жінок. У 1929 році Американська тютюнова компанія організувала групу жінок, які пройшли маршем по П’ятій авеню з сигаретами в руках під час Великоднього параду. Сигарети називали «факелами свободи», щоб допомогти змінити сприйняття куріння серед громадськістю та зробити його символом гендерної рівності та свободи.

Перестрибуємо до 1960-тих років і величезних культурних трансформацій, які змінили роль жінки в американському суспільстві. У 1968 році компанія Phillip Morris створила сигарети Virginia Slims, спеціально для жінок, використовуючи гасло “Ти здолала довгий шлях, крихітко”. 1990-ті та початок 2000-х років принесли нові кампанії з гаслами на зразок  “Це жіноча справа” та “Знайди свій голос” – кампанії, націлені на жінок різного расового та етнічного походження. Усі ці рекламні кампанії несуть ключове повідомлення: куріння сигарет є ознакою розширення можливостей і вивільнення з-під гніту, що робить жінок модними та вишуканими.

Сьогодні тютюнова промисловість продовжує покладатися на ті самі методи, використовуючи подібну мову та образи, аби завоювати увагу молодих жінок рекламою електронних сигарет.

Коли бренд JUUL був запущений на ринок у 2015 році, він дебютував з яскравою та енергійною кампанією, у якій молоді чоловіки та жінки посміхаються та танцюють, тримаючи в руках JUUL, як елемент модного статусу. Багато реклами найперших електронних сигарет, таких як Krave та RELX, нагадують рекламу брендів одягу та аксесуарів, тобто подають електронні сигарети як спосіб вираження власного стилю. Компанії з виробництва електронних сигарет також спонсорували модні події, намагаючись привернути увагу саме молодих жінок: компанія з виробництва електронних сигарет NJOY була одним із спонсорів Тижня моди в Нью-Йорку в 2013 році, де вони розповсюджували безкоштовні зразки своїх пародукції.

Окрім моди та гламуру, загальною темою маркетингу електронних сигарет є здоров’я та благополуччя. Розміщуючи зображення жінок, які займаються спортом, разом із такими гаслами, як “дихай вільно” та “ковток свіжого повітря”, компанії-виробники електронних сигарет, прагнуть привернути увагу молодих жінок.

Агресивний фокус тютюнової індустрії на жінках становить величезну загрозу для громадського здоров’я України в цілому. Хоча реклама сигарет на телебаченні та радіо заборонена, а з липня 2023 на додачу буде заборонена будь-яка реклама електронних сигарет, зокрема на сайтах новин та у Мережі загалом, для тютюнової індустрії все одно лишаються лазівки. 

Парламент та Мінохорони здоров’я України мають можливість встановлювати податкові обмеження, регулювати упаковку та рекламу електронних сигарет, однак з тисячами нових продуктів, що надходять на ринок, надзвичайно важко регулювати маркетинг тютюнових продуктів з такою швидкістю, як вони оновлюються. 

Тож лише жорсткі обмеження на маркетинг електронних сигарет, а також спеціальні заходи для захисту молоді можуть допомогти приборкати наслідки цього всепроникного маркетингу.