Експерти ЦЕДЕМ та ІСАР Єднання взяли участь у конференції “Наслідки вторгнення в Україну для режиму БВГ/ФТ для НПО в країнах Східного партнерства”

August 11, 2022

Боротьба з відмиванням грошей та протидія фінансуванню тероризму завжди впливала на діяльність неприбуткових організацій, і в умовах повномасштабної війни РФ проти України з’явились додаткові ризики. Частково це пов’язано з санкційною політикою щодо держави-агресора, частково – з масштабною гуманітарною кризою.

Втім, законодавство України у цій сфері має і інші підводні рифи, про які сектор має знати. Так, застосування стандартів Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) може мати наслідком непропорційні вимоги від банків або пряме обмеження доступу ОГС до фінансових послуг, наявність обтяжливих вимог для всього сектору неприбуткових організацій замість цільових заходів з урахуванням факторів ризику для НПО у зоні високого ризику, а також застосування стандартів FATF з метою обмеження основних прав людини та діяльності ОГС. Щоб уникнути цих ризиків, життєво важливо забезпечити міжсекторальний діалог, до якого залучено людей, котрі визначають глобальну політику, місцеві та національні органи влади, компетентні структури, фінансові установи та організації громадянського суспільства.

7-9 червня 2022 року в Тбілісі, Грузія, відбулась регіональна конференція “Наслідки вторгнення в Україну для режиму БВГ/ФТ для НПО в країнах Східного партнерства”. Результати цієї важливої події, участь в якій взяли експерти Ісар Єднання та Центру демократії та верховенства права разом з представниками близько 40 організацій з усього світу, були узагальнені як Рекомендації для державного, приватного секторів та громадянського суспільства “Тбіліські принципи: Дотримання балансу між необхідністю задоволення нагальних гуманітарних потреб і необхідністю збереження цілісності фінансової системи”. З текстом рекомендацій англійською мовою можна ознайомитися за посиланням. Ми також підготували україномовний переклад, тож до вашої уваги рекомендації для Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей, Європейського Союзу, уряду/компетентних органів влади, фінансових установ, донорських організацій, організацій громадянського суспільства.

Саме в рамках налагодження міжсекторального діалогу, та в рамках проведення національної оцінки ризиків 2022, 5 серпня 2022 року відбулась зустріч представників ОГС, серед яких члени Консорціуму Ісар Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень та ЦЕДЕМ, а також БФ “Таблеточки”, БФ “Крила надії”, БФ “Карітас України”, Трансперенсі Інтернешенл, ЦПК. Зустріч організувала та провела Державна служба фінансового моніторингу за участі представників Національного Банку України та Державної податкової служби. Захід був присвячений презентації та обговоренню результатів секторальної оцінки ризиків, підготовланих останніми учасниками. Під час зустрічі сторони мали змогу узгодити найближчі кроки своєї взаємодії і співпраці, про результати якої будемо інформувати вас на сторінці проекту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”.

“Війна в Україні викликала гуманітарну кризу і необхідність швидкої реакції з боку громадянського суспільства. Разом з тим законодавство у сфері протидії відмивання брудних грошей та фінансування тероризму може впливати на можливість організацій громадянського суспільства в Україні діяти та забезпечувати гуманітарну допомогу. Зокрема, через війну в Україні міжнародні банки можуть заблокувати надходження коштів на українські неприбуткові організації, які вважаються високо ризиковими для відмивання брудних грошей та фінансування тероризму. “Тбіліські принципи” мають на меті зменшити вимоги до фінансових критеріїв для забезпечення потреб населення та країн у період криз”, – зазначила Марія Гелетій, заступниця керівника проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, Ісар Єднання.

Цей матеріал створений у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.