ЦЕДЕМ провів брифінг щодо впливу тютюнової індустрії на медіа

July 8, 2021

“Закликаємо парламентарів обмежити втручання тютюнової індустрії в роботу медіа”, – так медійна громадськість відреагувала на дані моніторингу “Детектор медіа”, який вияв порушення журналістських стандартів, пов’язаних з лобізмом тютюнової індустрії в обхід законодавства. Про цю тему йшлося на брифінгу в Українському кризовому медіа центрі 6 липня.

Гліб Колесов, юрист ЦЕДЕМ та координатор проєкту “Київ без тютюнового диму”, наголосив, що зі 103 статей, у яких ідеться про тютюнову тематику:

  • 30 мали ознаки замовності;
  • Один містив нативну рекламу;
  • 9 позначені як реклама
  • 8 прямо говорили про шкоду для здоров’я від електронних пристроїв для куріння;
  • 45 писали про тютюнові вироби у позитивній тональності.

Ситуація, за якої законодавці ігнорують факти втручання тютюнової індустрії в роботу медіа, не лише викривляє медіа-ринок, але і сприяє формуванню позиції, за якою медіа (особливо онлайн) ніяк не відповідають за поширення недостовірної інформації, яка завдає школу здоров’ю нації.

Голову та членів Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, а також Комітет гуманітарної та інформаційної політики закликаємо ухвалити в другому читанні і в цілому законопроєкт 4358 у найкоротший строк.

Заяву для парламентарів підписали:

Незалежна медійна рада

Детектор медіа

Фундація Суспільність

Інститут Масової Інформації (ІМІ)

Internews Ukraine

Центр демократії та верховенства права

Повний текст заяви  итайте за посиланням.