ЦЕДЕМ презентує державному сектору Тбіліські принципи та фактори пониження ризиковості ОГС для фінансового моніторингу

October 28, 2022

26 жовтня 2022 року відбулася зустріч представників громадського сектору з представниками робочої групи з проведення Національної оцінки ризиків 2022 (далі НОР-22), котру організував Центр демократії та верховенства права в рамках Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України.

Метою заходу було:

  • Підтримати та поглибити діалог між Держфінмоном, робочою групою з підготовки НОР 22 та громадським сектором.
  • Презентувати Рекомендації для України з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, розроблених на основі Тбіліських принципів (спікерка Марія Гелетій, заступниця керівника проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства в Україні”, ІСАР Єднання)
  • Презентувати Перелік факторів пониження ризиковості НПО та внесення рекомендацій щодо вдосконалення ризик-орієнтованого підходу до оцінювання НПО (спікерка Марія Полоз, юристка ЦЕДЕМ)
  • Погодження співпраці щодо проведення незалежної секторальної оцінки ризиків НПО в сфері ВК/ФТ.

Учасниками зустрічі були представники Держфінмоніторингу, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Національного банку України, ДПС, СБУ, Національної комісії з цінних паперів та фондових ринків, організації громадянського суспільства.

Під час зустрічі сторони вели відкритий діалог щодо ролі громадського сектору в забезпеченні стабільності фінансової системи України, подальшої співпраці та взаєморозуміння між Держфінмоніторингом, іншими членами робочої групи НОР 22 та громадським сектором з метою зміни сприйняття державними регуляторами ОГС як суб’єктів ризику для відмивання коштів та фінансування тероризму.

Зокрема домовились про залучення громадського сектору для роботи над наступною Національною оцінкою ризиків та до роботи над підзаконними нормативно правовими-актами, що стосують визначення кінцевих бенефіціарних власників. ОГС готові долучитися до допрацювання і Методології оцінки НОP на наступний період (орієнтовно в 2023-2024 роках). Крім того, від представників Міністерства фінансів надійшла пропозиція більш глибокої співпраці з ОГС в напрацюванні рішень у сфері здійснення первинного фінансового моніторингу. 

За словами Марії Гелетій, кризові ситуації вимагають від урядів та фінансових установ швидкої реакції щоб спростити, іноді, навіть, послабити певні регуляції для того, щоб організації громадянського суспільства могли отримувати свої гроші, не заборонені гроші, які могли доходити до своїх цільових груп.

Тому дуже важлива якісна оцінка ризиків, і дуже важливо проводити консультації з неприбутковим сектором при проведенні оцінки, щоб правильно розуміти ці ризики. Ми готові допомагати, щоб визначити які саме ризики є в Україні.

“Відповідно до рекомендацій FATF неприбуткові організації не є автоматично високо-ризиковими, суб’єктам первинного фінансового моніторингу треба застосовувати ризик-орієнтований підхід і оцінювати кожну організацію окремо. Тому що якщо ми всі громадські або благодійні організації визнаємо ризиковими, ми можемо відлякати доброчесних благодійників”, – наголосила Марія Полоз, додавши, що прозорість та підзвітність – це найголовніші фактори, які понижують ризики, що організація може бути використана для відмивання коштів або фінансування тероризму.

Максим Лациба, керівник програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД, відзначив: позиція про те, що “діяльність та звітування громадських і благодійних організацій не достатньо врегульована” викликає великий подив. Адже в Україні є закони про громадські об’єднання, про благодійні організації, про волонтерство, податкове законодавство, які повністю регулюють діяльність цих організацій. Щодо звітності, то громадські організації раз на рік подають звітність про свої доходи і видатки, наші кошти лежать в банках, які контролюють їхній рух.

“Може комусь здається, що підготовка звіту з національної оцінки ризиків є якоюсь теоретичною або науковою роботою, але для нас громадських організацій вона обертається значними складнощами, проблемами і нам набагато важче здійснювати свою діяльність, набагато складнішим стало обслуговування діяльності громадських організацій і фондів комерційними банками. І якщо раніше ми підтверджували підпис керівника і бухгалтера громадської організації раз на 3 роки, то зараз робимо це раз на рік. Такі наслідки має неповне розуміння представниками влади, способу діяльності громадських організацій і благодійних фондів”, – наголосив він.

Правильніше було б визначити певні критерії ризику, а не оголошувати ризиковим цілий сектор, підсумував В’ячеслав Биков, виконавчий директор БФ “Таблеточки”. Ми хочемо показати себе, щоб державні органи зрозуміли, що ми не окремий специфічний сектор. Громадські і благодійні організації за своєю суттю ризику не несуть. Ми наголошуємо на тому, щоб були розроблені більш конкретні критерії ризику. Ми дуже хотіли б уникнути того, що відбувається зараз, коли за результатами національної оцінки ризиків визначаються ризиковими окремі організаційно-правові форми. Тобто благодійні організації. Благодійні фонди, громадські об’єднання – це все ми визначаємо ризиковими замість того, щоб визначити певні критерії”,  – зазначив він.

Подія організована в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.