ЦЕДЕМ вітає з Днем демократії

September 15, 2018

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день демократії. Генеральна асамблея ООН встановила це свято у 2007 році, аби нагадати світовій спільноті про значення демократії у нашому житті.

В українській Конституції демократія стоїть у одному ряду з суверенітетом і незалежністю. І це логічно, адже народовладдя – єдиний дієвий і мирний рецепт розвитку країни у інтересах усього суспільства. На вільних виборах громадяни можуть змінювати владу – або підтримувати її, якщо згодні з курсом країни. А механізми громадського контролю та свобода слова дозволяють впливати на політикум: до прикладу, добиватися реформ.

У цей день доречно згадати, що демократія – це не просто розтиражоване політичне гасло, а реальний фундамент успішної та заможної країни. Так, 12 з 15 країн-лідерів глобального Індексу демократії водночас входять до ТОП-15 держав за Індексом людського розвитку. А отже – і за якістю та тривалістю життя громадян. Також усі 15 найдемократичніших країн очолюють світовий рейтинг економічного благополуччя, складений на основі Індексу процвітання.

Однак народовладдя – не лише право, а й відповідальність за країну. Це обов’язок вкладати свій час і зусилля у громадський контроль та підтримку змін, обов’язок обирати владу відповідально і дбати про інтереси держави.

Центр демократії і верховенства права вітає українців із Днем демократії. Разом ми продовжуватимемо втілювати зміни заради утвердження в Україні демократичної, правової держави.