Цифровізація в дії: уряд пропонує публікувати нормативні акти в електронному вигляді

October 30, 2019

24 жовтня 2019 року в Раді зареєстрували Проект Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо опублікування нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України та розміщення окремої інформації в електронному вигляді” (Проект №2307, Кабінет Міністрів України, Прем’єр-міністр Олексій Гончарук). Серед очікуваних змін – зменшення кількості друкованих видань, у яких необхідно публікувати офіційну інформацію. А також розширення способів публікації такої інформації: не лише друковані, а й електронні медіа.

Перш за все, газета “Урядовий кур’єр”, згідно з проектом, має бути виключена з переліку видань, у яких оприлюднюється офіційна інформація (надалі видання буде ліквідоване). Йдеться про публікацію нормативних актів, що регулюють діяльність Нацбанку, вибори Президента та народних депутатів, ринок цінних паперів, захист економічної конкуренції, державну регуляторну політику у сфері господарської діяльності, систему гарантування вкладів фізичних осіб, стимулювання розвитку регіонів, виконання та застосування рішень ЄСПЛ. Натомість основними друкованими джерелами автори планують залишити офіційне видання “Голос України” та інформаційний бюлетень “Офіційний вісник України”.

Кабмін приділив увагу і виборчій сфері. Законопроект вказує, що всі необхідні дані мають публікуватися на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії. Окрім цього, телерадіоорганізації в контексті підготовки до виборів зобов’язані розмістити інформацію щодо вартості однієї хвилини (секунди) ефірного часу не лише в друкованих медіа, а і на власних веб-сайтах.

Також своєрідним нововведенням є обов’язок органів виконавчої влади оприлюднювати накази міністерств, акти Кабміну та іншу інформацію на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади України. Зокрема, офіційним опублікуванням постанови Кабміну вважається розміщення її повного тексту в інформаційному бюлетені “Офіційний вісник України”, інших офіційних друкованих медіа, визначених законом – або розміщення її повного тексту на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади України. Фактично, Проект визначає такі шляхи оприлюднення нормативних актів як альтернативні.

Аналогічне правило застосовується і до рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. А саме: вони набирають чинності з дня розміщення їх повного тексту на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади України, якщо пізніший строк набрання ними чинності не встановлено самим рішенням. 

28 жовтня Проект був направлений на розгляд профільного комітету, тому наразі залишається  очікувати висновків Комітету з питань цифрової трансформації.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67173