“Нагрівання” ринку ТВЕНів податковими преференціями “гріє” і підробки

June 17, 2024

Нещодавно Верховна Рада ухвалила у першому читанні розроблений Міністерством фінансів України проєкт Закону № 11090, згідно з яким змінюються ставки акцизів на різні тютюнові вироби.

Фактично, автори пропонують надати пільги виробникам сигарет для нагрівання (ТВЕН) так, щоб, акциз на них з 2028 року становив 72 євро, що на 20% менше у порівнянні з сигаретами та сигарилами. У масштабах усієї країни така податкова преференція – це мільярдні втрати для бюджетів усіх рівнів в умовах гострої необхідності забезпечення Сил Оборони, адже акцизний податок є четвертим за значимістю джерелом податкових надходжень державного бюджету. 

ЦЕДЕМ вже заявляв про неприпустимість проведення урядової політики в інтересах індустрії ТВЕН.

Крім цього, можна зробити висновок, що цим проєктом українців намагаються спонукати до вживання сигарет для нагрівання. Один із аргументів для цих припущень – думка Мінфіну, що впровадження такої акцизної політики забезпечить гарантовані податкові надходження, оскільки ринок ТВЕН на відміну від сигарет розвивається лише у легальному сегменті.

В Україні сигарети для нагрівання стали інструментом агресивного залучення молоді до вживання тютюнових виробів, особливо жінок. За даними опитування КМІС, проведеного у грудні 2023 року, 18% курців в Україні використовують ТВЕН, тоді як серед молодого населення віком 18-29 років ця частка складає 37%

У звіті однієї із Тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України зазначене дослідження КНДІСЕ від 23.05.2022 р. щодо значних обсягів нелегального виробництва тютюнової продукції: у 2-х (Lifa, Compliment red) з 5-ти досліджених випадків, легальні та нелегальні сигарети були виготовлені та упаковані на одному або ймовірно одному обладнанні

Варто лише згадати нещодавню серію обшуків, під час яких Бюро економічної безпеки виявило понад мільйон пачок сигарет та обладнання для їх виготовлення на 4 тютюнових виробництвах. Тобто самі ж виробники говорять про необхідність боротися з контрафактом, але згадані вище наштовхують на висновок, що ці ж тютюновики і займаються таким незаконним виробництвом.

У сучасному світі, де технології та можливості виробництва постійно вдосконалюються, не існує продукту, який би неможливо було підробити. Незважаючи на складні технології та системи захисту, підроблені товари все одно потрапляють на ринок. 

Так, за даними опитування КМІС у грудні 2023 року, рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами склав 13% – це підробки, які виробляють з дешевих матеріалів та сировини, але на пачку наносять брендове маркування. 

Цікавим є й наступний факт: навіть тютюнові виробники усвідомлюють, що їхній товар можна підробити, і тому дають споживачам рекомендації на власних вебсайтах про те, як відрізнити оригінальні продукти від підробок та яку небезпеку вони становлять. Прикладом цього є інформація, розміщена на вебсайті пристрою “glo” де зазначено: “Головний ризик, який несе glo™ підробка  – небезпека для користувача та людей, що його оточують”. Схоже читаємо і на вебсайті “IQOS”: “Використання таких стіків може нашкодити як користувачу, так і девайсу”.

Також тютюнові вироби для електричного нагрівання позиціонують себе як іміджевий продукт чи “продукт наступного покоління”, що є однією із тактик просування. Тютюнова індустрія усіма можливими і неможливими способами пропагує це як більш “чисту” і навіть “менш шкідливу” альтернативу традиційним сигаретам, що, на жаль, робить їх привабливішими для людей, які прагнуть підкреслити свій статус. Водночас, незалежні дослідження демонструють, що використання сигарет для нагрівання пов’язане зі значною токсичністю, при цьому не було виявлено жодних відмінностей між курцями звичайних сигарет і тими, хто перейшов на ТВЕН.

У разі зростання популярності ТВЕНів може відкритися новий “фронт” контрафакту, який стане ще одною серйозною проблемою. І збільшення такого попиту стимулюватиме підробників вдосконалювати свої технології та налагоджувати виробництво в Україні, або ж завозити контрафакт з інших місць.

Аналогією також можуть стати популярні товари, такі як гаджети, брендові вироби, які набули популярності серед споживачів. Спочатку підробки цих товарів були неякісними та легко відрізнялися від оригіналів. А з часом технології підробників вдосконалювалися, і зараз на ринку можна знайти копії, які важко відрізнити від оригіналу.

Якщо не урівнювати підхід до оподаткування усіх тютюнових виробів, схоже може статися і з ТВЕНами.

Центр демократії та верховенства права вважає неприпустимим надання податкових преференцій для сигарет для нагрівання та закликає Верховну Раду України при підготовці проєкту Закону № 11090 до другого читання забезпечити однакове зростання акцизного податку на ТВЕН в порівнянні із сигаретами та сигарилами.