Коли тютюновий дим зникне з меню кафе і ресторанів?

September 21, 2021

Центр демократії та верховенства права в серпні 2021 року провів опитування закладів громадського харчування Києва, Львова та Одеси: чи забороняють вони користуватися електронними пристроями для куріння (електронними сигаретами, тютюновими виробами для електричного нагрівання (ТВЕН − айкос, гло) у своїх приміщеннях та на терасах. На жаль, жоден заклад громадського харчування не відповів на наші запити, а тому наразі нам невідомі заклади, чиї приміщення/тераси були б вільні від диму або аерозолю електронних пристроїв для куріння.

Натепер в Україні діють законодавчі обмеження щодо куріння, запроваджені ще у 2012 році з ухваленням закону №2899. Він забороняє паління у приміщеннях закладів громадського харчування та розширює перелік місць, де курити не можна. Серед них опинились приміщення та територія закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, закладів фізичної культури, дитячі майданчики, ліфти і таксофони, а також підземні переходи. 

Завдяки таким положенням поширеність щоденного куріння в Україні упродовж 7 років значуще скоротилася з 28,3% до 22,8%. Як бачимо антитютюнове законодавство працює, однак наявні норми вже вичерпали свій потенціал. Адже електронні сигарети та подібні пристрої формально не є “тютюновими виробами”, тож під заборону не потраплятю

Нагадуємо, що на розгляді Парламенту зараз перебуває проєкт Закону 4358 “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну”, який передбачає законодавче зрівняння звичайних сигарет з електронними пристроями для куріння. Якщо народні депутати ухвалять цей законопроєкт у другому читанні, то на всіх без винятку робочих місцях і у громадських місцях (окрім аеропортів) тютюнопаління у будь-якій формі потрапить під заборону, а середовище стане на 100% бездимним.

З огляду на це, ми також вирішили дізнатися позицію деяких міських рад з приводу запровадження заборони на куріння електронних пристроїв у закладах громадського харчування. 

Зокрема, у відповідях зі Львівської міської ради та Луцької міської ради йдеться про повну підтримку комплексного антитютюнового законопроєкту №4358. Органи місцевого самоврядування наголосили на важливості запровадити 100% бездимне середовище, яке також буде вільним від аерозолів, диму та пару електронних пристроїв для куріння. 

Наприклад, Луцька міська рада своїм рішенням вже намагалася встановити заборони та обмеження на використання та вживання електронних сигарет і тютюновмісних виробів для електронного нагрівання у своєму місті. Однак Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України надіслало офіційне заперечення, в якому вказано, що органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями на здійснення обмежувальних заходів. Натомість законопроєкт 4358 змінить становище, дозволивши органам місцевого самоврядування врегулювати ситуацію.

Активна позиція громад та їхнє відповідальне ставлення до необхідності встановити правила вживання електронних пристроїв для куріння свідчить: Верховній Раді необхідно ухвалити у другому читанні проєкт Закону №4358. Тож останнє слово залишається за народними депутатами України.

Відповідь Львівської міської ради дивіться за посиланням

Відповідь Луцької міської ради дивіться за посиланням