“Якби тютюн був вірусом, його давно назвали б пандемією”, – гендиректор ВООЗ

November 17, 2021

8 листопада розпочалась всесвітня конференція країн-підписантів Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ), Основною темою заходу став діалог про врегулювання та зміцнення системи контролю за виробництвом та реалізацією тютюну. Тим часом як тютюнова індустрія намагається виставити себе гарантом вирішення проблеми цієї шкідливої звички, учасники конференції планують імплементувати принципи РКБТ ВООЗ. Адже вони здатні стати запорукою реального розв’язання тютюнової проблеми. 

Після того як РКБТ ВООЗ вступила в силу в 2005 році, вона виявилась дієвим інструментом запровадження національних стратегій, розбудови контролю за продажем та виробництвом тютюну і повної заборони його реклами і спонсорства. 

Генеральний директор ВООЗ, доктор Тедрос Адханом Гебрейеус наголосив, що якби тютюн був вірусом, його давно б назвали пандемією, аби зупинити. Натомість, сьогодні це бізнес, що забирає життя людей, змушує системи охорони здоров’я витрачати значні кошти та спричиняє економічний колапс для системи праці. 

Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що кожного року торговці незаконними сигаретами отримують 47 мільярдів доларів. Тож учасники зустрічі планують розробити заходи для протидії незаконному розповсюдженню тютюну. Голова Секретаріату РКБТ ВООЗ, доктор  Адріана Бьянко Маркізо зазначила: через таку торгівлю бюджети країн недоотримують кошти, а сам нелегальний бізнес допомагає існувати міжнародним злочинним групам.

Нагадуємо, що в Верховній Раді України очікує на ІІ читання законопроєкт №4358, який комплексно підходить до політики стримування розповсюдження тютюну та відповідає принципам Рамкової конвенції ВООЗ. Він запроваджує повну заборону реклами та спонсорства тютюнових виробів, електронних сигарет, забороняє додавання смакових добавок в тютюнові вироби на кшталт капсул, забороняє куріння електронних сигарет та пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння в громадських місцях.