Тютюнова індустрія допомагає фінансувати армію Путіна податками на 7,8 млрд доларів США

November 1, 2022

Переклад статті the Telegraph

 Автори: Джеймс Воррінгтон і Бен Стоктон 

Тютюнові компанії залишаються важливим джерелом доходу для кремлівської казни. З моменту вторгнення в Україну тютюнові компанії заплатили Кремлю майже 7,8 млрд доларів США податків, незважаючи на те, що вони обіцяли вийти з російського ринку.

Аналіз даних Міністерства фінансів Росії за 8 місяців , проведений The Telegraph, показує, що Кремль отримав податків на 480 млрд рублів (7,8 млрд доларів США) від тютюнової індустрії  за вісім місяців після того, як Путін розпочав війну в в Україні.

Британські компанії British American Tobacco, Philip Morris International і Japan Tobacco International займають понад 90% російського тютюнового ринку. Тобто лише ці три компанії внесли щонайменше 7,3 млрд доларів США (6,3 млрд фунтів стерлінгів).

Ці цифри підкреслюють, як найбільші тютюнові компанії світу продовжують фінансувати військові дії Путіна, незважаючи на обіцянку розірвати зв’язки з Росією.

Боб Сілі, депутат від Консервативної партії Великобританії у авторитетному Комітеті закордонних справ, сказав: «Це абсолютно неправильно, що ці західні компанії продовжують платити значні податки в російську казну, тому що велика частина державних витрат Росії зараз йде на фінансування війни в Україні, яка вбиває людей у великих кількостях. Ці компанії сказали, що вони не будуть підтримувати російську державу, і вони вчинять правильно, але вони явно цього не зробили»

Податкові внески Кремлю підкреслюють прірву між публічними заявами тютюнової промисловості та реальністю їх подальшої торгівлі в Росії.

Компанія British American Tobacco, яка виробляє сигарети Camel і Pall Mall, спочатку відмовилася розривати відносини з Росією після вторгнення в Україну, а потім скасувала своє рішення під тиском громадськості. Команія досі не залишив Росію, заявляючи про операційні складнощі.

У березні компанія Philip Morris International, яка володіє брендом Marlboro, припинила випуск деяких своїх сигарет у Росії та припинила маркетингову діяльність у країні, заявивши, що має намір покинути країну «належним чином».

 Їхній конкурент Imperial Brands – поки що єдина компанія, яка фактично продала свої російські підрозділи.

Japan Tobacco International заявила, що призупинить усі нові інвестиції та маркетинг, але не взяла на себе зобов’язань залишити країну.

Поки що американська компанія невпинно нарощує кількість сигарет, які продає в Росії. Минулого тижня Philip Morris International оголосила, що продала майже 14 мільйонів сигарет у третьому кварталі, порівняно з 10 мільйонами за перші три місяці року.

У 2020 році Путін відзначив Philip Morris International за пожертвування продуктів харчування для людей похилого віку та надання засобів індивідуального захисту для волонтерів під час пандемії, при цьому компанія рекламувала «пам’ятну медаль і лист подяки», які вона отримала від російського лідера.

Дебора Арнотт, виконавчий директор Action on Smoking and Health, сказала: «Більшість транснаціональних компаній, що торгують у Росії, вийшли, усвідомлюючи свою відповідальність зробити все можливе, щоб допомогти припинити руйнівну війну Росії проти України. Однак не дивно, що тютюнові гіганти вважають, що вони можуть продовжувати торгівлю, незважаючи на те, що робить Росія, оскільки це галузь без морального компасу, продукція якої вбила близько 100 мільйонів людей у ​​ХХ столітті і на шляху до того, щоб убити мільярд у ХХІ».

У той час, коли санкції зосереджені на величезному експорті енергоресурсів з Росії, податки з тютюнової промисловості залишаються важливим джерелом доходу для Кремля.

У попередні роки сигаретні боси хвалилися своїм внеском у російську економіку – загалом щороку їх спільний внесок складав близько 11,6 млрд доларів США (10 млрд фунтів стерлінгів).

Japan Tobacco International заявила, що її податкові платежі в бюджет Росії в 2020 році склали 1,4% доходів всього федерального бюджету Росії, або близько 262 мільярдів рублів.

Дебора Арнотт додає: «Виробники тютюнової продукції несуть особливу відповідальність, оскільки рівень куріння в Росії завжди був високим, а уряд щороку збирає мільярди податків від транснаціональних виробників тютюну».

Останні доступні дані Міністерства фінансів Росії показують, що минулого 2021 року податкові надходження від тютюнової індустрії становили 727 мільярдів рублів. У середньому 60 мільярдів рублів на місяць, це означає, що Кремль, ймовірно, отримав 7,8 млрд доларів США за вісім місяців після вторгнення в Україну.

Речник Japan Tobacco International сказав: «JTI працює на всіх своїх ринках у повній відповідності до національного законодавства та податкових вимог».

Представник British American Tobacco сказав: «Складний процес передачі нашого російського бізнесу в повній відповідності до міжнародного та місцевого законодавства триває. Після завершення BAT більше не буде присутня в Росії».

Депутат від Лейбористської партії Великобританії Алекс Каннінгем підкреслив: «Тютюнові компанії ставлять прибуток понад усе, тому я не здивований, що вони з радістю зміцнюють свій бізнес, торгуючи з ким завгодно, включно з тим, хто почав війну. Pосійська економіка отримала вигоду від 7 мільярдів доларів США, якими тютюнова індустрія фінансує незаконну війну проти України»

«Настав час для британського уряду втрутитися і дати зрозуміти тютюновим компаніям, що вони повинні наслідувати приклад відповідальних компаній і припинити торгівлю з Росією зараз», – сказав він.

На момент виходу статті редакція перебувала в очікуванні  коментаря від Philip Morris International.