У парламенті пропонують стимулювати створення україномовного дитячого контенту

November 27, 2017

21 листопада 2017 року Верховною Радою України одержано Законопроект №7329, що передбачає зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (до статті 9), а саме – визначає нові обсяги національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення для певних телеорганізацій.

Згідно з Проектом, телеорганізації, основною концепцією яких є дитячі телепередачі і які, відповідно до ліцензій, здійснюють ефірне, супутникове та/або багатоканальне (в тому числі цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, повинні транслювати не менше 25 відсотків національного аудіовізуального продукту за умови, що вони здійснюють мовлення виключно державною мовою. Також для таких телеорганізацій, що на підставі ліцензії на мовлення, ретранслюють іноземні програми (за винятком держави, що визнана Верховною Радою державою-агресором та/або державою-окупантом), пропонується скасувати квоту у розмірі не менше 50 відсотків національного аудіовізуального продукту, проте за таких умов:

  • зміст цих програм має відповідати вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України;
  • такі телеорганізації здійснюватимуть мовлення виключно державною мовою.

Такі зміни запропоновані з метою встановити обсяги для трансляції національного аудіовізуального продукту для дитячих телеканалів, а також щоби простимулювати іноземні телеорганізації створювати україномовні версії своїх телеканалів. Тому, вказаний законопроект, в першу чергу, спрямований на створення якісного дубльованого українською мовою дитячого контенту.

На даний момент, Проект Закону №7329 перебуває на обговоренні в Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62954.