У Парламенті пропонують змінити чинну систему квот на українські музичні твори

December 12, 2016

Нещодавно у Верховній Раді України було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо уточнення терміну «музичні твори» вітчизняного походження) (№ 5503 від 08.12.2016, н.д. Скорик М. Л.). Цим законопроектом запропоновано видозмінити систему квот на українські музичні твори: запровадити квотування музичних творів вітчизняного походження та зменшити розмір квот для пісень державною мовою.

Відповідно до запропонованого законопроектом визначення, музичним твором вітчизняного походження (піснею) є твір, художні образи якого виражені за допомогою звуків людського голосу чи музичних інструментів, чи їх поєднання, створення, запис, аранжування, виконання якого здійснено громадянами України.

Законопроект № 5503 передбачає встановлення для телерадіоорганізацій при здійсненні радіомовлення квоти на частку музичних творів вітчизняного походження у обсязі не менше 35 % від загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема не менше 35 % від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години. Також документ скорочує квоту для пісень державною мовою, встановлюючи її у обсязі не менше 15 % від загального обсягу пісень поширених протягом доби.

Ідентичні квоти запропоновані для телерадіоорганізацій, які поширюють музичні твори, серед яких пісні офіційними мовами Європейського Союзу відповідно до умов ліцензії становлять не менше 50 % загального обсягу музичних творів, поширених протягом доби, зокрема не менше 50 % від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години. Так, вони повинні забезпечувати частку музичних творів вітчизняного походження у розмірі не менше ніж 35 % загального обсягу пісень, з яких не менш ніж 15% державною мовою поширених протягом доби, зокрема не менше 35 % від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

Крім цього, законопроектом передбачено, що зобов’язання збільшити передбачену вище частку музичних творів вітчизняного виробництва та музичних творів державною мовою на 5 (і більше) % є одним із чинників отримання переваги при розгляді Нацрадою заяв на отримання телерадіоорганізаціями ліцензій на мовлення.

З повним текстом законопроекту можливо ознайомитися за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60659