Українська делегація відвідала Німеччину: вивчали досвід взаємин влади та ОГС

April 25, 2023

З 19 по 21 квітня представниці ЦЕДЕМ Анна Ісічко та Марія Полоз разом з іншими членами громадського сектору та представниками органів державної влади відвідали Німеччину. Вони провели низку зустрічей з федеральними органами та неприбутковим сектором цієї країни, аби вивчити німецький досвід боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, проведення національної оцінки ризиків та секторальної оцінки ризиків неприбуткових організацій.

Зокрема, серед учасників та учасниць делегації були: Марія Гелетій (ІСАР Єднання), Максим Лациба (УНЦПД), Юлія Деркач (Карітас України), а також Анатолій Мовчун (Державна служба фінансового моніторингу України), Денис Хохлов (Міністерство фінансів України), Анна Благовісна (Офіс Генерального прокурора), Анна Заславська (Державна податкова служба), Олександр Табак (Міністерство закордонних справ України), Антон Криворучко (СБУ), Ірина Притискач (Національний банк України).

З боку Німеччини долучилися представники органів, залучених до національної оцінки ризиків (НОР): Федеральне міністерство фінансів, Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини, експерти Федерального міністерства юстиції, представники Фінансової розвідки Німеччини.

Українська та німецька сторони обмінялись досвідом та домовились про подальшу співпрацю. Представники німецьких федеральних органів наголосили: важливо співпрацювати з неприбутковим сектором, який є “не ворогом, а партнером” і дуже корисний у боротьбі з загрозами відмивання коштів та фінансування тероризму.

20 та 21 квітня українці вивчали досвід неприбуткового сектору Німеччині у протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Лукас Голтерманн, представник німецької парасолькової громадської організації VENRO, розповів про самооцінювання сектору, покликане виявити загрози, та про особливості співпраці з державними органами. 

Основна його порада і заклик – налагодити плідну співпрацю між громадським середовищем України та її державним сектором. Адже вона є запорукою захищеного від загроз відмивання коштів та фінансування тероризму економічного середовища України. Саме це хочуть бачити західні партнери, які зараз створюють майданчики для відбудови України.

Під час візиту представники громадського та державного секторів України змогли досягти порозуміння, домовитись про подальшу співпрацю та запланувати ряд кроків, зокрема:

  1. Провести незалежну оцінку неприбуткового сектору в Україні в 2023 році 
  2. Врахувати результат незалежної оцінки неприбуткового сектору в 4 раунді Національної оцінки ризиків у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (далі – НОР)
  3. Залучити громадський сектор до процесу оновлення Методики проведення національної оцінки ризиків в Україні перед 4 раундом НОР. Робота має початися в 2024 році.
  4. Поширити практики доброчесності серед громадського сектору 
  5. Провести взаємні навчання для державного та громадського сектору. 

ЦЕДЕМ буде публікувати статті, матеріали та новини стосовно подальшої роботи за цими напрямами на своєму сайті та в соціальних медіа, тож слідкуйте за нами.

Дякуємо Міністерству закордонних справ України, Федеральному міністерству внутрішніх справ Німеччини та німецькій неприбутковій організації VENRO за допомогу в організації цього візиту. Ми впевнені, що досвід, отриманий обома сторонами, сприятиме демократизації та розумній ефективності фінансового моніторингу неприбуткового сектору обох країн.

Навчальний візит до Німеччини організовано в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.