ЦЕДЕМ провів вебінар з медійного права для вінницької філії Суспільного

April 28, 2020

21-24 квітня Центр демократії та верховенства права провів онлайн-тренінг для журналістів UA: Вінниця (Вінницька філія Суспільного мовлення). Вебінар був присвячений темі прозорого та об’єктивного висвітлення місцевих виборів-2020 адже ця місія ляже передовсім на локальні медіа та покращенню знань журналістів про свої юридичні права і обов’язки.

Цей тренінг продовжив серію навчальних заходів від Центру демократії та верховенства права для регіональних журналістів Суспільного. Нагадаємо, перша зустріч відбулася ще до початку карантинних обмежень, у Чернігові. Вже у онлайн-форматі тренінг пройшов для філії у Чернівцях, надалі запланований вебінар для запорізьких журналістів

Через карантинні заходи ми перейшли в онлайн-формат. Програми вебінарів складали за запитом філій, провели опитування. Для кожної команди підібрали теми, які були б актуальними та цікавими саме цим журналістам. Заплановано проведення шести вебінарів для шести філій Суспільного”, зазначила Ірина Кононова, менеджерка освітніх проєктів Центру демократії та верховенства права.

За словами Віктора Мозалевського, продюсера Вінницької філії Суспільного, медіа узгодило вибір тем з ЦЕДЕМ та обрали для себе найважливіші. Тож на вебінарі отримали відповіді на запитання та практичні поради.

«Для того, щоб об’єктивно інформувати аудиторію, журналісти мають чітко розуміти свої права та орієнтуватись у законодавстві. Ми маємо досвід роботи під час виборів, розуміємо, наскільки важливо надати повну інформацію виборцю та зробити це виважено і компетентно, тому мали конкретні запитання щодо роботи «у полі». Приємно, що ЦЕДЕМ пропонує  консультативну допомогу і в майбутньому», відзначив продюсер і наголосив, що спікери є фаховими та знайомі з реаліями українських медіа.

Так, лекція Єлизавети Алексіюк, юристки з медійного права ЦЕДЕМ, була присвячена авторському праву в журналістиці, зокрема йшлося про службові твори та співавторство, використання чужих відео, аудіо, фотоматеріалів.

Ігор Розкладай, головний експерт з медійного права Центру демократії та верховенства права, розповів про новий Виборчий кодекс, законодавче регулювання місцевих виборів та права ЗМІ під час виборчого процесу.

Лекцію “Інформаційне забезпечення і політична агітація” прочитала керівник напряму “Верховенство права” ЦЕДЕМ Надія Шувар. Вона роз’яснила різницю між передвиборчою агітацією і інформуванням, нагадала правила поширення результатів опитування громадської думки і розповіла про дії у випадку виявлення підкупу виборців. Також пані Надія звернула увагу журналістів на нові норми законів.

Під час тренінгів учасники мали можливість пропрацювати виборчі журналістські “кейси” свого регіону і розглянути щоденні робочі питання.

За матеріалами прес-служби “UA: Вінниця”.