Верховна Рада проголосувала за «відкриті дані»

April 10, 2015

Народні депутати 9 квітня прийняли у цілому два президентські законопроекти про «відкриті дані».

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних» ( проект № 2171) передбачає вдосконалення Закону України «Про доступ до публічної інформації» в частині обов’язкового оприлюднення на веб-сайтах та на Єдиному веб-порталі відкритих даних окремих видів публічної інформації у форматі, який дозволяє автоматизовану обробку, вільний та безоплатний доступ до такої інформації. При цьому, «будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, в тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації».  

Зокрема, у форматі відкритих даних мають оприлюднюватись відомості Реєстру вищих навчальних закладів, Реєстру громадських об’єднань, інформації про державні закупівлі, матеріали генерального та детального плану території та інші відомості, перелік яких визначатиметься Кабміном. Закон набуде чинності одразу після опублікування.

Закон «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних» (проект № 2172) передбачає оприлюднення у форматі відкритих даних також інформації про бюджет (бюджетних запитів, квартальної та річної звітності про виконання Державного бюджету України, паспортів бюджетних програм та звітів про виконання паспортів бюджетних програм, рішень про місцеві бюджети, інформації про виконання Державного бюджету України та місцевих бюджетів (крім бюджетів сіл і селищ) та ін.). Детальніше умови та порядок забезпечення доступу до інформації про використання коштів державного і місцевих бюджетів визначаються Законом України «Про відкритість використання публічних коштів». Зміни набувають чинностіз 1 вересня 2015 року.