Верховна Рада України 9 скликання: календар подій

July 23, 2019

Вибори до Верховної Ради України вже позаду. До 5 серпня ЦВК має встановити результати голосування, однак і без цього зрозуміло, що до парламенту потрапляють 5 політичних партій. Що ж далі? ЦЕДЕМ підготував інфографіку із ключовими подіями, що очікують країну після виборів. Зокрема, коли відбудеться перше засідання Верховної Ради України, коли буде створено коаліцію та сформовано уряд.

Момент встановлення ЦВК результатів виборів, як і їх оприлюднення, є важливим, оскільки дає відлік іншим ключовим подіям.

Так, першому засіданню Верховної Ради України передує засідання Підготовчої депутатської групи, яке має скликати Голова ВРУ не пізніше 10 днів з моменту офіційного оприлюднення результатів виборів. Тобто  не пізніше 20 серпня. Основне завдання групи – це підготовка першого засідання Верховної Ради. Граничний термін для першого засідання Верховної Ради України – 9 вересня, однак таке засідання може відбутися і раніше.

На першому засіданні  повноваження Верховної Ради поточного скликання припиняються, а новообраної – розпочинаються.

Далі впродовж 30 днів від відкриття першого засідання Верховної Ради України формуватиметься парламентська коаліція. Тож не пізніше 8 жовтня має бути сформована коаліція, мінімальний склад якої–  226 народних депутатів України. Однак слід пам’ятати, що права коаліції отримає депутатська фракція, яка має більшість у парламенті.

Наступним кроком буде формування уряду. Саме на коаліцію Конституція України покладає право вносити пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем’єр-міністра України. Президент, у свою чергу, вносить Верховній Раді України подання про призначення Прем’єр-міністра. Подання щодо призначення міністрів, окрім Міністра оборони України та Міністра закордонних справ України, вноситься Прем’єр-міністром України.