Відбулася робоча зустріч Консорціуму з міжнародними та правозахисними організаціями

August 5, 2020

5 серпня 2020 року Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) у консорціумі з ІСАР Єднання та Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», провів робочу зустріч за участі міжнародних і правозахисних організацій. 

Виклики та загрози у роботі правозахисників і громадських активістів лишаються незмінними, тож Консорціум готовий сприяти активістам та ОГС об’єднувати зусилля для захисту своїх прав, наголосив Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ:

“Сьогодні надзвичайно важливою є координація зусиль, як правозахисних організацій, так і інших акторів сектору. Ми готові допомагати в цій координації та розуміємо, що немає простих рецептів. Відповіді, про те, які мають бути рішення, потрібно шукати разом.” 

Голова правління ГО “Центр права людини ZMINA” Тетяна Печончік виступила із презентацією доповіді “Активізм 2020: моніторингова доповідь щодо переслідувань активістів і правозахисників”. В ній зазначається про випадки тиску і нападів на громадських активістів в Україні, а також про законодавчі ініціативи, які несуть загрозу громадянському суспільству. Вона зазначила про 48 випадків тиску і нападів на громадських активістів за першу половину 2020 року. Найбільше нападів у Києві та Київській області, на другому місці — Одеса. Мова йде лише про випадки, які були задокументовані та перевірені. 

Експерти висловили свої думки, що подальші дії щодо запобігання нападам та іншим видам загроз слід вживати у трьох найважливіших для активістів та ОГС вимірах: цифровій, фізичній та юридичній безпеці.

Тож для захисту активістів потрібна масштабна і система робота. Пропозиції у цій сфері озвучив Максим Лациба, керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень. 

Так, експерт пропонує підтримувати спільними зусиллями Фонд захисту активістів. Він, наприклад, дозволятиме надавати постраждалим представникам ОГС адвокатів. Додатково можна розглянути  запуск програми страхування життя активістів та гранти із розвитку безпеки, які дозволять громадянському суспільству посилювати свій захист. Максим Лациба відзначив і можливість формування медійної групи, яка захищатиме активістів від інформаційних атак.

Для стійкості громадського сектору потрібно підвищувати інституційну спроможність в сфері безпеки на всіх рівнях – індивідуальному, організаційному, мережевому та секторальному, в, наголосив Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР “Єднання”. 

Також  Володимир Шейгус відзначив,  що у деяких країнах є пілотний проєкт Organizational Resilience Assessment, який дозволяє організації пройти оцінку і побачити, де саме є вразливі місця (до прикладу, безпека офісу, готовність працівників до надзвичайних ситуацій, інформаційні загрози). Цей метод вже показує свою дієвість, і міг би бути адаптований в Україні.

Дана зустріч проводилася у рамках серії зустрічей з правозахисними та міжнародними організаціями щодо випрацювання спільних кроків по формуванню спільного бачення задля посилення захисту громадянського суспільства в Україні.

Ця подія стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).