Відновити порушені права волонтерів та їхніх родин: громадські організації закликають підписати петицію до Президента України

May 24, 2023

Громадські організації просять всіх небайдужих підтримати петицію на сайті Президента України із закликом відновити права волонтерів та врегулювати питання виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, які постраждали, допомагаючи цивільним у зоні бойових дій, та членам сімей загиблих волонтерів.

Починаючи з 2015 року в Україні діє Постанова КМУ №604 19.08.2015, за якою право на грошову допомогу отримали волонтери, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій та сім’ї загиблих волонтерів.

Однак 7 квітня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №310, якою позбавив волонтерів, постраждалих під час допомоги цивільним, права на фінансову допомогу. Кабмін виключив положення про право на фінансову допомогу (у випадку інвалідності чи смерті), якщо волонтери надавали допомогу не військовим, а цивільним громадянам. 

Ця постанова порушує українське законодавство і права волонтерів загалом. 

За весь період дії Постанови №604, станом на березень 2023 року, до міжвідомчої комісії надійшло лише 19 заяв щодо виплати одноразової грошової допомоги:

  • за 11 заявами комісія призначила допомогу через загибель (смерть) волонтера;
  • за 3 заявами комісія призначила допомогу через інвалідність волонтера, отриману під час надання волонтерської допомоги Збройним Силам України;
  • за 3 заявам ухвалено рішення про відмову у призначенні допомоги через інвалідність волонтера;
  • 2 заяви щодо призначення одноразової грошової допомоги через загибель (смерть) волонтера надійшли у 2023 році та очікують на розгляд.

Загальна сума фінансової допомоги для заявників склала 7 мільйонів 365 тисяч гривень (за даними Міністерства у справах ветеранів України).

Однак, у всіх цих випадках фінансову підтримку надали волонтерам та сім’ям загиблих волонтерів, які допомагали військовим.

Водночас, до 7 квітня 2023 року Постанова 604 давала можливість отримати допомогу і волонтерам, які постраждали при наданні допомоги цивільним. 

“Зараз важливо відновити право всіх волонтерів на допомогу від держави і почати роботу над тим, аби механізм її надання став дієвим та зрозумілішим. Адже, на жаль, загалом постраждалих волонтерів значно більше, аніж тих, хто врешті отримав допомогу”, коментує Наталя Повтарь, юристка ЦЕДЕМ.

Центр демократії та верховенства права та інші організації громадянського суспільства неодноразово звертались до уряду та Міністерства у справах ветеранів України, уповноваженого на розробку нової редакції 604 Постанови, говорячи про неприпустимість обмеження права волонтерів на отримання допомоги, яке закріплює нова редакція Постанови 604. Заяву з цього приводу підтримали 33 громадські та благодійні організації.

Пресслужба Центру демократії та верховенства права

Для коментарів: pr@cedem.org.ua