Заява щодо необхідності поновлення права волонтерів, які постраждали під час надання допомоги цивільним в зонах бойових дій, на отримання грошової допомоги від держави

April 17, 2023

7 квітня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою позбавив фінансової підтримки волонтерів, що постраждали під час допомоги цивільним.

Йдеться про Постанову Кабінету Міністрів України №310 від 07.04.2023 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 р. № 604»: https://bit.ly/3GyQ3F4, яка регулює питання виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, що постраждали в зонах бойових дій та членам сімей загиблих волонтерів.

Зміни були довгоочікуваними, адже мали на меті приведення Постанови №604 у відповідність із Законом України № 2519-ІХ від 15 серпня 2022 року «Про внесення змін до Закону України “Про волонтерську діяльність” щодо підтримки волонтерської діяльності». А саме, було розширено дію Постанови №604 на всю територію України. До цього отримати допомогу могли лише волонтери, які постраждали в Луганській та Донецькій областях. 

Разом з тим, з Постанови №604 виключено положення про можливість отримання фінансової допомоги (у випадку настання інвалідності чи смерті волонтера) у випадку, якщо волонтери надавали допомогу на територіях де ведуться бойові дії не військовим, а цивільним громадянам.

Нагадаємо, що організації громадянського суспільства неодноразово звертались до Уряду, Міністерства у справах ветеранів України, яке було уповноважене на розробку нової редакції Постанови №604 з приводу неприпустимості виключення з тексту Постанови №604 положення про право постраждалих волонтерів, які надавали допомогу громадянам, постраждалому цивільному населенню в районах бойових дій на отримання допомоги від держави. Заяву з цього приводу в січні 2022 року підтримали 33 громадські та благодійні організації: https://bit.ly/3QVkCIZ. Однак позиція громадськості, на жаль, не була врахована.

Вважаємо таку ситуацію недопустимою в Україні, де волонтери є однією із запорук майбутньої перемоги України, допомагаючи і військовим, і цивільним громадянам.

Закликаємо Кабінет Міністрів України, Міністерство соціальної політики, Міністерство у справах ветеранів якнайшвидше розробити та затвердити зміни до Постанови №604, які повернуть право на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтерів, які надають допомогу громадянам, постраждалому цивільному населенню із залученням представників волонтерської спільноти та організацій громадянського суспільства до процесу. 

Будь ласка, заповніть цю коротку форму, якщо Ваша організація громадянського суспільства підтримує та бажає підписати цю Заяву.

Підписанти:

  1. ГО “ІСАР “Єднання”
  2. ГО “Центр демократії та верховенства права”
  3. ГО “Український незалежний центр політичних досліджень”
  4. ГС “Реанімаційний пакет реформ”
  5. БО “Фонд громади Подільська громада”
  6. ГО “Точка доступу”
  7. ГО “Центр розвитку громад”
  8. ГО “Українська спілка активістів Майдану “НЕСКОРЕНІ””
  9. ГС “Закарпатські Ґазди”
  10. БО “Карітас України”
  11. ГО “Громадський комітет для вшанування пам’яті українських героїв”
  12. ГО «Юридична сотня»
  13. ГО “Клуб рибалок України-Юей фішинг клуб”
  14. ГС “Асоціація гуманітарний центр “Все буде добре”
  15. БО “Благодійний фонд “Все буде добре-Україна”
  16. БО “БФ “Карітас Запоріжжя”
  17. БФ “Ветерани Чорнобилю”
  18. ГО “Центр прав людини ZMINA”
  19. БО “Благодійний фонд “Подільська Берегиня””
  20. ГО “Їжачок”
  21. Харківська обласна громадська організація “Народна Ініціатива”
  22. Чеська гуманітарна організація “Людина в біді”
  23. Центр інформаційних досліджень та ресурсних послуг “Меридіан”
  24. БО “БФ “Сила Жінки”
  25. ГО “Будуймо Україну Разом”
  26. Донецька обласна організація Товариства Червоного Хреста України
  27. Центр Молодіжних Ініціатив
  28. Ініціатива “Конституційний сектор Майдану Українського народу”
  29. ГО “Мистецька майстерня “Драбина”