Вікторія Вагнєр: «Куріння матері – гарантія захворювання дитини»

September 23, 2021

Матеріал опубліковано у виданні Mind.ua

Акушер-гінеколог розповіла, як 10% випадків безпліддя в Україні пов’язані з курінням, чому серед дітей курців більше схильних до куріння і наркоманії, і як паління може стати причиною викиднів і внутрішньоутробної смерті плода

Спільний цикл бесід ЦЕДЕМ і Mind про шкоду куріння з лікарями, які мають вплив на політику у сфері медицини, добігає кінця. Всі наші співрозмовники, аналізуючи дію нікотину на людський організм з точки зору своєї спеціалізації, сходяться одному: кинути палити ніколи не пізно, але краще – навіть не починати. Звичайно ж, почувши думку онколога, кардіохірурга і стоматолога-депутата, у сфері відповідальності якого – проблема трансплантації органів в Україні, ми не могли обійти стороною таку важливу тему, як вплив куріння на жіночий організм, зокрема – під час вагітності.

Тому фінальне інтерв’ю – з Вікторією Вагнєр, практикуючим акушером-гінекологом, народним депутатом України, членом Комітету з питань здоров’я нації.

– Вікторіє Олександрівно, ви – акушер-гінеколог, що має практику, тому у вас напевно є власна статистика: чи багато ваших пацієнток курить?

– На жаль, не всі жінки можуть у цьому зізнатися. Таких, які курять явно і відкрито, серед моїх пацієнток близько 40%. Але, по-перше, є ще пасивні курці, в родині яких як мінімум одна людина палить, а по-друге – є багато тих, хто не хоче говорити, що має таку шкідливу звичку.

– Що їх змушує приховувати правду?

– Комусь соромно, а хтось просто не хоче вислуховувати нотації від лікаря. Але ж у лікаря немає можливості змусити пацієнта кинути – тільки можливість попередити про наслідки. Як правило, більшість і так розуміють, що палити під час вагітності – шкідливо, що це позначається на здоров’ї дитини. От тільки відповідальності, щоб кинути палити, не вистачає. Деякі все одно періодично курять, а деякі – як правило, менш відповідальні і більш асоціальні, – викурюють аж по пів пачки сигарет на день під час вагітності. На щастя, таких не надто багато.

– Може, жінки не до кінця усвідомлюють шкоду?

– Мені здається, тут набагато більше безвідповідальності, ніж необізнаності. Вони не вважають за потрібне брати на себе повну відповідальність за життя того, кого вони створили і привели у цей світ. Адже їм так подобається курити, ну хіба пара сигарет може зашкодити? Тут є ще й дурна віра в те, що з ними щось нічого поганого не трапиться, і «якось буде, на авось». Насправді вони просто не хочуть до кінця вивчити питання наслідків, мабуть, вважають, що лікар і знайомі «перебільшують». І потім дуже дивуються, що це питання не везіння, а особистого вибору і відповідальності.

– Якими можуть бути наслідки куріння під час вагітності?

– Це дуже розгалужена тема, наслідки можуть бути різними в різні періоди: зачаття, перший, другий, третій триместр, період годування. Почнемо з того, що в парі, де обидва партнери – курці зі стажем, репродуктивні здібності організмів обох знижуються. Існує статистично і науково доведена пряма залежність безпліддя від куріння. Тобто, нікотин впливає і на рухливість сперматозоїдів, і на функціонування жіночих репродуктивних органів. Це – причина приблизно 10% випадків безпліддя, і таких пар стає все більше.

– Скільки ж треба палити, щоб дійшло до безпліддя?

– Різні організми реагують по-різному. Нікотин – це отрута, які шкодить організму і впливає на функції всіх органів і систем, у тому числі – статевої. Серйозність ушкоджень залежатиме і від того, чи були якісь проблеми – вроджені чи набуті – від початку, і від кількості сигарет на день.

– Через це гінекологи саркастично називають куріння «надійним контрацептивом»? Як би ми не зробили цій звичці рекламу…

– Куріння не працює як разовий контрацептив в окремо взятому випадку, а помітити той момент, коли отруйного шкідливого ефекту накопичилося достатньо, щоб зламати функцію, практично неможливо. Якщо пара не хоче поки мати дітей – це їхня справа, але ж пізніше вони можуть і захотіти – і тоді буде складно і завагітніти, і виносити, і народити здорову дитину. А це насправді дуже важливо – від здоров’я дитини, зокрема, залежить їхнє майбутнє життя як сім’ї, як партнерів по шлюбу. Перспектив може й не бути. Тож куріння – не надійний контрацептив, а гарантія захворювання дитини, це абсолютно точно.

– За який час до зачаття жінці варто перестати палити?

– Хоча б за кілька тижнів. Зрозуміло, що за цей час організм завзятого курця повністю не очиститься, але 4-5 тижнів буде достатньо, щоб позбутися гострої отруйної дії нікотину. Чекати і готуватися довше навряд чи вийде – мало хто планує вагітність за п’ять років до зачаття. Хочу насправді це дуже важливий момент: як стартуєте, таким і буде подальший розвиток.

– Як ви мотивуєте своїх пацієнток кинути курити? Вам це вдається?

– Це дуже індивідуально, тому не завжди, але виходить. Коли ти розповідаєш про наслідки для дитини, про те, як її хвороби позначаться на спільному сімейному житті, – ця інформація змушує задуматися. Все-таки, коли дитина не зовсім здорова і замість радісних турбот з її народженням ви з пелюшок ходите по лікарях, це часто відбивається і на стосунках пари, для якої не залишається інших тем і іншого життя поза межами цих проблем. Хвора людина в родині – це  завжди складно, а коли це дитина – просто  безпросвітно. Більшість жінок такі аргументи переконують. Завзятих курців в моїй практиці було набагато менше, ніж тих, хто час від часу «радує» себе сигаретами. Таких запеклих взагалі переконати складніше, а якщо це ще й людина з мінімальним рівнем відповідальності, то і зовсім неможливо. Решта, як правило, кидають, хоча б на період вагітності і годування.

– Якщо не кидають, як це позначається на протіканні вагітності і майбутню дитину?

– Ну, для початку – дитини може взагалі не бути. Якщо жінка багато курить в першому триместрі, це може призвести до викидня або внутрішньоутробної загибелі зародка. Плацента проникна для нікотину, він долає цей бар’єр і потрапляє всередину, до плоду, отруюючи його. На ранніх термінах це призводить до затримки фізичного і розумового розвитку, до зниженої маси, до гальмування розвитку різних органів і систем, включаючи мозок, оскільки нікотин вражає перш за все всю нервову систему. Біди може бути дуже багато, не дарма ми так відчайдушно намагаємося пропагувати здоровий спосіб життя. Куріння в другому і третьому триместрі не менш небезпечне. Воно теж провокує затримку розвитку плода, порушення функцій органів і систем і навіть внутрішньоутробну загибель плода – вже сформованої маленької людини.

– Крім таких вроджених функціональних проблем, як ще може позначатися куріння матері на новонародженому?

– Насамперед, у таких дітей знижений імунітет, вони частіше хворіють, схильні до захворювань респіраторної системи, є затримка розумового розвитку. Тут можна довго розповідати, оскільки порушень може бути дуже багато, і в залежності від того, яку ланку в організмі було пошкоджено, можливі дуже різні наслідки.

Крім того, якщо жінка палила під час вагітності, її діти схильні до залежності від нікотину – це доведений факт. За статистикою, приблизно в 5 разів частіше такі діти стають курцями і наркоманами.

– Під час годування вже можна починати курити?

– Ні. По-перше, залишається запах. Це меншою мірою, але завдає шкоди дитині. По-друге, нікотин впливає на кількість молока. Під час куріння всі судини спочатку розширюються, а потім звужуються, стається спазм. Коли це відбувається в області мозку, де виділяється гормон пролактин, це знижує його рівень – і, відповідно, позначається на кількості молока. Якщо жінка не може позбутися шкідливої звички назавжди, я рекомендую вимкнути цей процес хоча б на період вагітності та годування. І там вона вже або звикне, або повернеться до куріння, але вже по завершенню виношування і вигодовування, коли це особливо шкідливо. Це буде правильно хоча б по відношенню до дитини.

– Куріння – все-таки залежність, кинути буває болісно. Як бути в таких випадках, коли не хочеш зашкодити дитині, але й вдіяти з собою нічого не можеш?

– Надати всю інформацію – раз, щоб була мотивація. Є люди, яким буває достатньо розповісти про усі можливі наслідки, про розвиток хвороб, – їх це лякає. У випадку з дівчатами, які стежать за своєю зовнішністю, я звертаюся до їх інстинкту самозбереження: пояснюю, що жінки, які палять, виглядають старшими за свій вік, мають інший колір шкіри, зубів, раніше старіють. Нехай поставлять собі питання: «Навіщо я свідомо роблю сама собі погано?» Друге – пояснити, що куріння – це звичка. І що з цим потрібно працювати, як з будь-якою звичкою, якої краще позбутися: перевести з автоматичного режиму в ручний. Треба зрозуміти, чому людина почала палити, що вона замінює курінням. І перестати автоматично заміщати цю потребу. Кожного разу, коли тягне запалити сигарету, варто проаналізувати свій стан, зрозуміти, чого не вистачає насправді, – і спробувати це собі дати, не компенсуючи потребу курінням.

– Здавалося б, зараз ведеться повсюдна пропаганда здорового способу життя, і тим не менш, все більше молоді і, зокрема, дівчаток, курять. Виходить, наявні методи боротьби недієві? Чого нам не вистачає?

– Всі заходи мають працювати в комплексі. В дитинстві у дітей є три основні фактори впливу: сім’я, школа і вулиця, яку зараз все більше витісняють гаджети. Про сім’ю нічого говорити – тут все зрозуміло, це на совісті батьків. А через гаджети діти, на жаль, отримують набагато більше інформації, ніж їм дають батьки та школа – причому, інформації часто неправдивої, а головне – непідконтрольної, яку вони перетравлюють, як самі можуть. Тому в школі, як колись, слід проводити уроки здоров’я, причому, повноцінні, не для «відбутися». На них можна розповідати не тільки про шкоду куріння, але і про здоров’я загалом, в тому числі – про сексуальне. Я бачу, що з появою Тік Тока багато дівчаток почали курити електронні замінники сигарет, адже в цій  мережа ведеться суцільна безцензурна пропаганда модного гаджета. І про це повальне захоплення молоді слід говорити. Зокрема, тому наступний крок після профілактики вдома і в школі – це заборона реклами і викладки, обмеження продажу за віком не тільки звичайних сигарет, але і всіх пристроїв-замінників. Тому, сподіваюся, ми скоро приймемо законопроєкт 4358, який зрівняє усі ці гаджети зі звичайними сигаретами.

– Вони справді однаково шкідливі?

– Однозначно і точно ми про це дізнаємося лише за кілька років. Зараз таких досліджень поки просто немає, бо всі ці гаджети з’явилися порівняно недавно, а щоб оцінити шкоду, яку вони завдають організму, потрібен час на спостереження. Щодо сигарет ми маємо вдосталь інформації, там впродовж років зібрано величезну доказову базу. У сигаретному димі виявлено безліч хімічних елементів і понад 150 сполук, які безпосередньо впливають на здоров’я організму. А ось про замінники ми поки знаємо тільки те, що нам розповідають виробники, які наполягають на версії «немає диму – немає шкоди», мовляв, нікотин всмоктується, а всі інші шкідливі сполуки, точніше, 95% їх – ні. Я в цьому дуже сумніваюся, але підтвердити дослідженнями поки не можу. Отож, що вживають наші діти – невідомо. І який вплив це матиме на їхнє здоров’я і репродуктивну функцію – теж невідомо. Втім, і одного нікотину достатньо, щоб завдати непоправної шкоди. Тому законопроєкт 4358 – це відчутний крок, враховуючи силу і міць тютюнової імперії.

– Ви підтримуєте цей законопроєкт?

– Я – лікар, я не можу його не підтримувати, щодня спостерігаючи, що робить нікотин з організмом. Якщо цим законопроєктом ми допоможемо хоча б одній людині – це вже результат. Хоч у нас і вважають, що всі навколо спортсмени і за здоровий спосіб життя, це не заважає молоді, виходячи зі спортзалу, курити і пити. Тим більше, ці електронні пристрої для куріння такі красиві, що підліткам, як сорокам, важко встояти проти статусного блискучого аксесуара.

– Як ви вважаєте, чи є в країні ресурси для виконання законопроєкту, якщо він буде прийнятий? Зараз в громадських місцях заборонено курити сигарети, але це мало кого зупиняє.

– Тут як з масками: чи є у нас ресурс змусити всіх їх носити? Начебто ні. Насправді – кілька штрафів, виписаних власникам бізнесу – кіно, ресторана, супермаркета, – і вони вирішують проблему самі. Тут приблизно така ж ситуація. Один штраф, другий, десятий – і дійде. Але необхідна солідарна позиція всіх відповідальних, в першу чергу – органів контролю. І розуміння того, що закон цей спрямований на покращення життя всіх громадян: і курців, і тих, хто не палить. Люди вважають, що це порушення їхніх прав, але хіба курці не порушують права тих, хто не хоче дихати димом? І коли ми бачимо статистику народжуваності і смертності, статистику безпліддя, захворювань через куріння, викиднів через куріння – хіба вона не демонструє наочно порушення прав тих, хто не палить, і тих, хто взагалі поки не може приймати рішення?

– У тому ж законопроєкті 4358 є пропозиція збільшити площу, відведену на сигаретній пачці під дисклеймер, до 65%. Невже ці лякалки справді на когось діють, і цей крок буде ефективним?

– Певна звичка до цих картинок існує. Людина не бачить швидкого ефекту від своїх дій і перестає звертати увагу на попередження. Всі вважають, що їх це не стосується, що вони в будь-який момент можуть кинути і все буде добре. А потім раптом у них виявляють онко в легенях, наприклад, або інші проблеми. Щоб не було звикання, малюнки чи фото треба частіше міняти, давати максимум інформації про шкоду куріння, писати на пачці можливі діагнози, – все-таки є люди, на яких це діє. Але головне, як я вже говорила, одного напису на пачці замало, має бути комплексний підхід: профілактика-інформування, лекції в школах, лекції з батьками, заборона продажу неповнолітнім, заборона викладки і реклами, штрафи за куріння в громадських місцях, попередження на упаковках. Системний підхід на державному рівні завжди дає результат. Якщо держава не хоче, щоб у неї була хвора нація, вона має зробити все можливе, застосувати всі інструменти пропаганди.