Волонтерство краще, ніж цигарки

September 6, 2023

Споживання нікотину є найпоширенішою залежною поведінкою та основною причиною смертності дорослих у всьому світі. А куріння сигарет серед підлітків – гострою проблемою охорони здоров’я.

І коли посадові особи освітньої галузі закликають приносити до школи цигарки, нехай навіть замість символічних квітів (при цьому слід зазначити, що інші благодійні ініціативи викликають лише повагу та підтримку), це тягне у “темний вирій”. 

“Темний вирій” глобальної тютюнової епідемії, яка простягає свої клешні до молодого покоління. Покоління, яке під впливом інформації – як з медіа, що формує позитивний образ використання цигарок, котрі нібито допомагають долати стресові ситуації, так і завдяки діяльності службових осіб, які на своєму рівні лобіюють позитивні наративи щодо тютюну – опиняється перед дилемою: квіти чи цигарки? 

Нікотин і “сіра зона” мозку підлітків

Початок куріння переважно відбувається в шкільному віці, і попередні дослідження на моделях людей і тварин показали, що ранній вплив нікотину в підлітковому віці може безпосередньо збільшити ризик нікотинової залежності у майбутньому.

Встановлено, що нікотинова залежність є основною причиною хронічного споживання сигарет, яке, у свою чергу, спричиняє широкий спектр проблем зі здоров’ям і передчасну смертність. 

Вживання психоактивних речовин, зокрема нікотину, може завдати шкоди мозку та потенційно прискорити старіння мозку через його нейротоксичні властивості, які опосередковано посилюються надмірним курінням.

У середньому, підлітки, які почали палити у віці до 14 років, мали помітно менше сірої речовини в частині лівої лобової частки, пов’язаної з прийняттям рішень і порушенням правил. 

Сіра речовина – це тканина мозку, яка обробляє інформацію, і містить усі нейрони органу. У той час як розвиток мозку триває в дорослому віці, зростання сірої речовини досягає піку до підліткового віку.  

Втрата сірої речовини в правій префронтальній корі головного мозку прискорюється лише після того, як хтось починає курити. Як тільки нікотинова залежність укорінюється, сіра речовина в правій лобовій частці зменшується.

Взяті разом, результати вказують на пошкоджений “нейроповедінковий механізм”, який може призвести до того, що вживання нікотину почнеться рано і стане замкнутим у довгостроковій залежності. 

Нещодавнє дослідження Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб, проведене серед молодих людей 14-17 років, доводить існування такого рівня толерантного й навіть позитивного ставлення підлітків до вживання тютюнових виробів, яке викликає серйозне занепокоєння. І більшість – це підлітки з територій, де у школах було недостатньо інформації про шкідливість тютюнопаління.

Наведене вище свідчить про низький рівень стійкості підлітків до нікотинової залежності.

І у цій ситуації, коли діти і молодь є вкрай вразливими до тютюнових спокус, що мають деструктивний вплив на їхнє здоров’я, актуально нагадати (для тих, хто міг забути), що стаття 13 Закону “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення” забороняє використання тютюнових виробів у приміщеннях і на території навчальних закладів.

Слід також окреслити актуальність у сучасних реаліях перелічених соціально-медичних загроз, і в цих умовах – необхідність впровадження більшої кількості просвітницьких програм, заборони викладки цигарок на вітринах магазинів.

Важливим щаблем буде врегулювання на законодавчому рівні заборони посадовим особам брати участь у будь-яких ініціативах, пов’язаних з контролем над тютюном. Мотивація для цього – захист державної політики від посягань тютюнової індустрії на право нашого молодого покоління на безнікотинове середовище. Така норма передбачена статтею 5.3 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна зобов’язалась впровадити до свого законодавства. 

Автор – Богдан Кашаник, юрист Центру демократії та верховенства права