Вибори без двійників

December 4, 2020

У Верховній раді України зареєстровано законопроект “Про внесення змін до Виборчого кодексу України” (№ 4440), який має врегулювати проблему висування кандидатів-двійників на загальнодержавних та місцевих виборах.

Автори проекту пропонують зобов’язати ЦВК та ТВК зазначати в інформаційних плакатах, інформаційних  буклетах,  у виборчих бюлетенях, а також оприлюднювати інформацію про кандидатів, які протягом останніх 6 місяців до дня виборів змінювали прізвище та/або власне ім’я (одне з власних імен чи всі власні імена), та/або по батькові. Відповідно, потенційні кандидати будуть зобов’язані подавати цю інформацію для реєстрації.

Сьогодні Виборчий кодекс зобов’язує зазначити лише в автобіографії усі попередні прізвища, власні імена, по батькові та дати їх зміни кандидата

  • на президентських виборах якщо особа протягом останніх 10 років до дня виборів змінювала прізвище та/або власне ім’я (одне з власних імен чи всі власні імена), та/або по батькові;
  • на парламентських та місцевих виборах якщо особа протягом останніх п’яти років до дня виборів змінювала прізвище та/або власне ім’я (одне з власних імен чи всі власні імена), та/або по батькові.

Хто такий кандидат-двійник

Чи помічали ви в бюлетені двох (або більше) кандидатів з однаковими іменами та прізвищами (а іноді й по батькові)? Якщо так ви швидше за все стали свідком застосування брудної виборчої технології, коли людина, яка не має на меті стати реальним кандидатом, змінює своє ім’я, прізвище на таке саме, що і в реального кандидата і надалі реєструється в кандидати на виборах. 

Це робиться для розпорошення голосів виборців. Таким чином, в реального кандидата залишається менше шансів здобути більшість через плутанину в бюлетенях. Виборець бачить однакові імена та прізвища в бюлетені і може помилитися, віддаючи свій голос двійнику.

Під час місцевих виборів 2020 поліція відкрила 11 кримінальних проваджень за фактом реєстрації кандидатів-двійників. Наприклад, на виборах міського голови Умані ТВК зареєструвала двох тезок міського голови Олександра Цебрія, в той час як йому самому було відмовлено у реєстрації в кандидати.