Нові формати голосування і представництво у ВР: як долучити до виборів закордонних українців

April 25, 2019

21 квітня в Україні відбувся другий тур президентських виборів. У них взяли участь 62% громадян, однак серед закордонних українців явка була вкрай низькою. Так, у Польщі, за різними даними, перебуває понад мільйон наших громадян, а виборчим правом скористалися лише 7,8 тисячі. Відтак частина українців позбавлені впливу на українську політику. Зокрема через неможливість проголосувати за місцем проживання, адже дільниці відкриті лише у дипломатичних установах.

Як забезпечити закордонним українцям дієве право голосу – про це йшлося під час круглого столу «Публічне обговорення комплексу невідкладних політичних рішень для повноцінного забезпечення права голосу мігрантів на парламентських виборах в Україні». Одним із учасників дискусії став Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

За одностайним висновком експертів, необхідно запровадити альтернативні способи голосування для українців-емігрантів, аби вже на парламентських виборах усі охочі могли обирати своїх представників до Верховної Ради України. До прикладу, дозволити громадянам отримувати бюлетені і надсилати їх поштою (така система діє у США) або ж голосувати дистанційно через інтернет.

Можливість голосувати для закордонних українців є дуже важливим питанням, адже стосується права громадян брати участь у демократичному виборчому процесі, наголосив Тарас Шевченко. Водночас директор ЦЕДЕМ нагадує, що в Україні є значна недовіра до виборчого процесу, відтак запропонував розпочати зміну формату з пілотного проекту.

“Можливо, простіше буде переконати Верховну Раду, якщо йтиметься не про повну заміну формату голосування, а про експеримент, який покаже, як розгортатиметься ситуація”, – вказав він.

Водночас, за словами Тараса Шевченка, дистанційне електронне голосування в Україні створює ризики. Йдеться не лише про ризик зовнішнього втручання, а і про можливу недовіру суспільства до результатів. “Якщо немає фізичної можливості перевірити результат, завжди будуть підстави сумніватися в його достовірності. І через це я дещо обережно ставлюся до запровадження електронного голосування”, – пояснив експерт.

Натомість простішою і не менш потрібною зміною стала б можливість дистанційно змінювати місце голосування. Від неї виграють не лише мігранти, а й мешканці України. Адже зараз люди вимушені долати великі відстані та витрачати час, аби проголосувати за місцем фактичного перебування.

Окрім того, важливо дати закордонним українцям можливість обирати своїх представників у Верховній Раді, наголосив Тарас Шевченко. “Я переконаний, що можливість для українців за кордоном бути представленими у ВРУ посилить можливості комунікації та адвокації їхніх інтересів. Зрештою, є країни, у яких національні меншини чи інші групи прямо делегують своїх представників до парламенту”, – відзначив він. Таке представництво можливе як за мажоритарної системи, так і у разі запровадження відкритих списків.