“Спостереження за виборами в Україні”: партнери ЦЕДЕМ опублікували звіт

November 5, 2020

Україні вкотре вдалося організувати виборчий процес, а результати місцевих виборів відображають думки українських виборців – про це йдеться у підсумковому звіті “Спостереження за виборами в Україні”, опублікованому 30 жовтня 2020 року. Дослідження провів Національно-Демократичний Інститут (НДІ), який є партнером Центру демократії та верховенства права.

У аналітичному звіті експерти НДІ розглянули різні сторони місцевих виборів: законодавча база та адміністрування голосувань, передвиборча кампанія, інформаційне середовище а також гендерні питання і доступність (зокрема, для вимушено переміщених осіб та людей з інвалідністю). Загалом висновок щодо виборів є позитивним.

“Україна вкотре продемонструвала здатність організувати виборчий процес, що заслуговує довіри, а українці ще раз підтвердили своє непохитне бажання жити у демократичному суспільстві. Ці вибори, попри численні внутрішні та зовнішні виклики, були в цілому добре проведені, і громадяни України мали змогу вільно брати участь у всіх етапах виборчого процесу. … Перебіг дня голосування загалом був впорядкований та професійно організований. Передвиборчий період характеризувався конкурентною агітацією” – таким є стислий виклад висновків дослідження.

Попри загальний успіх, експерти вказали і на сфери, які потрібно змінити на краще. “Зокрема це стосується необхідних заходів для проведення виборів під час пандемії COVID-19 та уникнення внесення змін до виборчого законодавства в останній момент”, – відзначено у звіті.

Завантажити звіт “Спостереження за виборами в Україні” ви можете за посиланням

English version is available here

Дослідження НДІ відбувалося з 25 серпня до 23 жовтня. Його основою стали глибинні онлайн-інтерв’ю з представниками органів державної влади, громадянського суспільства, медіа, організацій-спостерігачів та органів, відповідальних за проведення виборів. Також експерти Інституту підтримували взаємодію із учасниками виборчого процесу і дистанційно спостерігали за його перебігом – зокрема, засіданнями ЦВК. Аналіз НДІ відповідає вимогам Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами.

Експерти Національно-Демократичного Інституту також запропонували ряд практичних рекомендацій. Зокрема, вони стосуються покращення виборчого процесу, фінансування виборчих кампаній, участі жінок у політичному житті та проблеми адміністративного ресурсу. 

Окремо автори звіту відзначають потребу фінансової підтримки незалежних ЗМІ (зокрема і Суспільного мовлення), які є альтернативою ЗМІ, що належать олігархам. Також українській владі рекомендують працювати над протидією дезінформації, водночас підвищуючи медійну грамотність громадян.