WIPO ALERT: реєстр піратських сайтів тепер в Україні

March 26, 2024

21 березня 2024 року набрав чинності наказ Мінекономіки від 1 лютого 2024 р. № 2945 «Про затвердження Порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності» (далі – Порядок). 

Відповідно до Порядку, ІР офіс (УКРНОІВІ) може ухвалювати висновок про наявність підстав для включення сайту до національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності. А Мінекономіки може розміщувати відомості про сайти, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності, на ресурсі WIPO ALERT.

Що таке WIPO ALERT?

WIPO ALERT це міжнародний “чорний список піратських сайтів”, який адмініструє Всесвітня організація інтелектуальної власності (далі – ВОІВ). Уповноважені учасники держав-членів ВОІВ можуть завантажувати списки з детальною інформацією про вебсайти (а також мобільні додатки), які обґрунтовано підозрюються в порушенні прав інтелектуальної власності.

WIPO ALERT дозволяє знизити кількість реклами на сумнівних ресурсах, які поширюють контент нелегально. Такі ресурси надають користувачам безкоштовний доступ до авторського контенту, порушуючи авторські права, та отримують дохід з розміщення реклами. 

Чорний список WIPO ALERT дозволяє сумлінним рекламодавцям ознайомитися із переліком піратських сайтів, убезпечити себе від розміщення на них реклами та захистити свою репутацію.

Процедура наповнення чорного списку

Порядок визначає процедуру:

  • Подання та розгляду звернень суб’єктів авторського права (суміжних прав) про включення вебсайту до національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності;
  • Ухвалення висновків про наявність підстав для включення вебсайту до національного переліку;
  • Унесення відомостей про вебсайт до національного переліку;
  • Ведення національного переліку;
  • Виключення відомостей про вебсайт з національного переліку.

Вимоги до звернення:

  1. Подається стосовно одного вебсайту від імені заявника його представником адвокатом або патентним повіреним.
  2. Складається з таких документів і матеріалів:

Розгляд звернення:

УКРНОІВІ розглядає звернення протягом 30 днів з дня направлення запиту.

Якщо під час розгляду звернення УКРНОІВІ ідентифікує власника вебсайту, щодо якого подано звернення, то надсилає йому повідомлення із пропозицією надати пояснення щодо змісту звернення.

 За результатом розгляду звернення УКРНОІВІ ухвалює висновок:

  • Про відсутність підстав для включення вебсайту до національного переліку.

Такий висновок ухвалюється зокрема, якщо звернення подано стосовно вебсайту платформи спільного доступу до відео, аудіовізуальних медіа, друкованих та онлайн-медіа, які зареєстровані відповідно до Закону України “Про медіа” тощо. 

  • Про наявність підстав для включення вебсайту до національного переліку.

Після ухвалення висновку про наявність підстав для включення вебсайту до національного переліку УКРНОІВІ надсилає копію висновку до Мінекономіки в електронній формі протягом 10 календарних днів з дати ухвалення висновку. 

На підставі цього висновку Мінекономіки протягом 30 календарних днів вносить відомості про відповідний вебсайт до національного переліку та оприлюднює їх на офіційному вебсайті Мінекономіки, а також розміщує відомості з національного переліку на ресурсі (платформі) Всесвітньої організації інтелектуальної власності “WIPO ALERT”.

Виключення вебсайту з переліку:

Власник вебсайту може право подати до УКРНОІВІ заяву про виключення його вебсайту з переліку з документами, які засвідчують:

  • Усунення порушень, які стали причиною для включення такого вебсайту до національного переліку;
  • Недостовірність відомостей, на підставі яких було ухвалено висновок про наявність підстав для включення вебсайту до національного переліку;
  • Наявність у власника вебсайту майнових прав інтелектуальної власності на відповідний спосіб використання об’єкта авторського права (суміжних прав).

Таку заяву УКРНОІВІ розглядає протягом 30 календарних днів з дати її отримання.

УКРНОІВІ ухвалює висновок про наявність підстав для задоволення заяви або висновок про відмову в задоволенні заяви.

У разі ухвалення висновку про наявність підстав для задоволення заяви, УКРНОІВІ надсилає до Мінекономіки копію відповідного висновку протягом 10 днів з дати ухвалення рішення.

Мінекономіки протягом 30 календарних днів уносить зміни до національного переліку щодо виключення з нього відповідного вебсайту, у тому числі на офіційному вебсайті Мінекономіки, а також оновлює (виключає) відповідні відомості на ресурсі (платформі) Всесвітньої організації інтелектуальної власності “WIPO ALERT”.