Як місцеві ОГС можуть сприяти розвитку громадянського суспільства в Україні

December 18, 2020

17 грудня одночасно у всіх регіонах України пройшов ІХ Форум розвитку громадянського суспільства “Імунітет до ілюзій”. Цьогоріч він відбувався у форматі Всеукраїнського телемарафону, і зібрав представників громадянського суспільства і органів влади різних рівнів, медіа, бізнесу та міжнародних організацій. ЦЕДЕМ виступив у ролі співорганізатора події. 

Серед провідних тем Форуму розвиток організацій громадянського суспільства (ОГС) у мінливому та непростому середовищі, роль та місія ОГС у добробуті українців, а також міжсекторне партнерство громадськості, бізнесу та уряду. Окремі секції були присвячені взаємодії громадянського суспільства та органів влади.

Зокрема, менеджерка проєктів Центру демократії та верховенства права Валерія Дідик розповіла про спільноту, мережування та про те, якою є мета Коаліції за правові реформи для ОГС:

“Коаліція за правові реформи для ОГС стане спільнотою тих організацій, які хочуть впливати на порядок рішень, що впроваджує держава. І в тому числі долучатися до співпраці з органами виконавчої влади. Ми вже почали шукати організації, які б хотіли до нас долучитися. Ми також робимо велику ставку на місцеві ОГС. Бо на місцевому рівні саме такі організації мають набагато більший вплив, ніж національні громадські організації”.

Дороговказом для більшості організацій може стати Місцевий порядок денний, зроблений на основі Карти правових реформ для громадянського суспільства. Місцевий порядок денний містить чотири основні блоки:

  • Підтримка інфраструктури розвитку активізму та ОГС
  • Підтримка фінансової сталості ОГС
  • Залучення ОГС до надання соціальних послуг та соціального підприємництва
  • Залучення жителів громади до вироблення муніципальних рішень.

Місцевий порядок денний розвитку громадянського суспільства можна знайти за посиланням: https://bit.ly/2J198Ff. У цілому, він включає понад два десятки основних рекомендацій, реалізація котрих залежить від співпраці місцевих організацій громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування та може втілюватися на місцях. 

Повний перелік рекомендованих рішень для органів місцевого самоврядування дивіться у відео.

ІX Форум розвитку громадянського суспільства проводився Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» (Єднання) у партнерстві з Секретаріатом Кабінету Міністрів України завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізовується «Єднання» у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ); за фінансової підтримки проєкту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії; за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах проєкту «Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні», який впроваджується «Єднання»; за фінансової підтримки Фонду ім. Ч. С. Мотта, наданої через програму «Школа фондів громад»; завдяки фінансовій підтримці уряду Канади в межах проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні»; за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження»; за фінансової підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні; у партнерстві з Українською Соціальною Академією. Генеральний медіа-партнер Форуму – UA:Суспільне мовлення.