Як заповнювати бюлетені: ЦЕДЕМ підготував інструкцію для виборців

July 17, 2019

21 липня 2019 року обиратимемо новий склад українського парламенту, шляхом здійснення народного волевиявлення на підтримку того чи іншого кандидата та політичної партії. Виборці отримують по 2 виборчих бюлетеня: один для голосування у загальнодержавному окрузі (бюлетень блакитно-сірого кольору) за партію та другий для голосування в одномандатному окрузі (бюлетень пісочного кольору) за конкретного кандидата (за виключенням тих виборців, що змінили місце голосування на інший округ і зможуть голосувати лише за партію). 

За підсумками двох турів президентських виборів кількість недійсних бюлетенів склала 652 441, з них 224 600 у першому турі, та 427 841 – у другому турі. Для того, аби Ваш голос на парламентських виборах було враховано, необхідно дотримуватись кількох простих правил заповнення виборчих бюлетенів.

Якщо ж Ви все-таки зробите помилку в бюлетені – не біда, зіпсований бюлетень можна замінити на новий, однак слід пам’ятати, що така заміна можлива лише один (!) раз. Ця процедура є досить легкою. Для цього необхідно звернутись з письмовою заявою до члена комісії, що видав бюлетень. Отримання нового бюлетеня засвідчується підписом уповноваженого члена комісії та робиться відповідна відмітка в списку виборців навпроти прізвища виборця. Невірно заповнений бюлетень, при цьому,  одразу погашається членом комісії, котрий його видав, як невикористаний, про що складається акт, який Ви разом із двома членами виборчої комісії маєте підписати. 

Пам’ятайте, неправильно заповнений бюлетень вважається недійсним та не враховується при підрахунку голосів виборців.