За кого та як завтра голосуватимемо: коротко про головне

October 24, 2020

Хто може голосувати на місцевих виборах

Право голосу на місцевих виборах мають повнолітні громадяни України, які належать до відповідної території та проживають там, що підтверджується виборчою адресою. Кожен виборець отримає завтра декілька бюлетенів, в залежності від місця проживання. Детальніше хто за кого голосуватиме на місцевих виборах – в інфографіці.

Як обиратимемо та як голосуватимемо на місцевих виборах

Місцеві вибори проходитимуть  за такими виборчими системами:

  • мажоритарна система відносної більшості;
  • мажоритарна система абсолютної більшості;
  • пропорційна система з відкритими списками.

Мажоритарна виборча система – це система, при якій обраними вважаються кандидати, які отримали більшість голосів виборців по виборчому округу, де вони балотуються. Більшість голосів може бути абсолютна і відносна, від цього і маємо два різновиди мажоритарної системи:

  • відносної більшості – обраним вважається кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів виборців порівняно з іншими кандидатами;
  • абсолютної більшості – обраним вважається кандидат, який отримав більше половини голосів виборів: 50% + 1 голос. Якщо жоден кандидат не отримав необхідну кількість голосів – проводиться повторне голосування, участь у яких приймають лише два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів на місцевих виборах. 

Пропорційна виборча система  – система, при якій  самовисування кандидатів не є можливим, кандидати висуваються лише партіями, при цьому виборець голосує як за політичну партію, так і конкретного кандидата від цієї політичної партії. Право на розподіл депутатських мандатів отримують партії, що наберуть не менше 5% голосів виборців. Розподіл мандатів здійснюється відповідно до кількості отриманих партією голосів та залежить від порядку розташування кандидатів у списках партії. 

Отож, розглянемо детальніше  кого і за якою системою обиратимемо на місцевих виборах.

Як проголосувати аби Ваш голос було враховано

Зважаючи на те, що на місцевих виборах діятимуть різні виборчі системи, заповнення бюлетенів буде відрізнятись в залежності від того за кого ви будете голосувати. Так, для голосування за депутатів місцевих рад, де кількість виборців перевищує 10 тис., виборець може проголосувати не лише за партію, але й за конкретного кандидата із цієї політичної партії.

Аби без помилок заповнити всі виборчі бюлетені, які ви завтра отримаєте, варто запам’ятати 2 простих правила:

  1. Порожній квадрат у бюлетені – для проставлення виборцем позначки у ньому.
  2. Квадрат із трафаретом у бюлетені – для написання виборцем двох цифр.

Чому двох цифр, якщо, наприклад порядковий номер кандидата, якого хоче підтримати виборець складається з однієї цифри – 2? Навіть якщо номер кандидата складається з однієї цифри, потрібно в квадратику із трафаретом поставити дві цифри – 02. Це в першу чергу потрібно для того, щоб уникнути фальсифікацій із вашим бюлетенем, оскільки перед цифрою 2 дуже легко поставити іншу цифру і підтримку отримає не кандидат під номером 2, за якого ви проголосували, а наприклад, кандидат під номером 12.

Важливий момент: не зважаючи на те, що нечітко записаний у квадраті із трафаретом номер кандидата буде врахований, якщо можна встановити волевиявлення виборця, потрібно все-таки чітко написати цифри у квадраті із трафаретом – не давайте шанс для фальсифікацій із вашим бюлетенем.