Правовий захист для активістів: успішно фінішував міжнародний воркшоп

March 30, 2021

Якщо ви громадський активіст, то найпевніше чули про переслідування чи напади на ваших соратників, або ж і самі ставали жертвами тиску. А для українських правозахисних організацій важливим напрямом роботи став захист активістів від переслідувань.

Тож 18 березня 2021 року Центр демократії та верховенства права спільно з ІСАР Єднання та у партнерстві з Міжнародним центром некомерційного права (ICNL) провели міжнародний воркшоп “Міжнародний досвід правового захисту активістів/ок та ОГС”.

Для його учасників воркшоп став можливістю перейняти досвід міжнародних правозахисників, дізнатися практичні кейси та інструменти правового захисту проти переслідувань. Адже громадянське суспільство у інших країнах також зіткнулося з цією проблемою – а відтак, має і свої рецепти її вирішення.

Захід став місцем зустрічі для активістів та захисників прав людини з різних країн. Серед них Клемент Вуле, спеціальний доповідач ООН з питань права на свободу мирних зібрань та асоціацій, Наталія Боржеллі, віце-президентка ICNL у справах країн Євразії, Она Флорес, радниця з досліджень громадянських свобод ICNL, а також представники ОГС з України, Азербайджану, Білорусі, Венесуели, Казахстану, Росії, Уганди. Учасниками воркшопу стали 35 представників українських громадських організацій.

Формат воркшопу включав три окремі сесії:

  • Перша з них була присвячена інструментам міжнародного права у захисті прав та адвокації;
  • У другій сесії йшлося про обмін міжнародним досвідом щодо практичних аспектів організації правової допомоги активістам;
  • Третя ж стала часом практичних завдань, які учасники мали виконувати, спираючись на здобуті раніше знання.

Лектори та активісти наголошували, що українські активісти, які зазнали кримінального переслідування, мають змогу отримати міжнародний захист, правові механізми для цього вже існують. На додачу до найпоширенішої тактики – скарги до Європейського суду з прав людини – активісти також можуть звертатися до спеціального доповідача ООН з питань свободи мирних зібрань та асоціацій, або ж Робочої групи ООН з питань безпідставних  затримань. Ці два захисні механізми довели свою ефективність у різних ситуаціях, особливо коли звернутися до ЄСПЛ на практиці немає змоги.

А під час практичних завдань українські активісти разом із зарубіжними колегами працювали над практичними порадами для захисту у двох випадках, доречних в українських реаліях:

  1. Активіста звинувачують за статтями про непокору поліції і дрібне хуліганство;
  2. Майно ОГС (документи і техніку) захопили, члени організації не можуть потрапити до офісу, а проти керівника і бухгалтера порушені кримінальні справи.

Перша частина воркшопу доступна у відеозаписі за посиланням.

Цей захід відбувся в рамках проєктів: “INSPIRES”, що реалізується Міжнародним центром некомерційного права (ICNL) та “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізується ІСАР Єднання, Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). Проведення цього заходу стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).