Що відбувається з законодавством про референдуми та Виборчим кодексом

April 19, 2021

Громадяни можуть здійснювати своє волевиявлення через вибори та референдум, і якщо з виборами все зрозуміло, питання референдумів в Україні довго було на паузі.

В Україні до 2012 року діяв Закон України “Про всеукраїнський та місцевий референдуми” 1991 року (далі – Закон). За цей період відбулися два всеукраїнських референдуми – у 1991 і 2000 році. Щодо місцевих – протягом 1991-2012 рр. зафіксовано 178 ініціатив з проведення місцевих референдумів, із них 122 – проведені, схвалені та виконані. 

У 2012 році Закон втратив чинність у зв’язку з прийняттям нового Закону “Про всеукраїнський референдум”, який, у свою чергу, втратив чинність на підставі рішення Конституційного суду України. Офіційний механізм проведення референдумів був відсутній майже протягом 9 років. Багато законопроєктів щодо місцевого та всеукраїнського референдумів, подані до парламенту, так і потонули в ньому.

Водночас, 2021 рік став переломним для законодавчого врегулювання референдумів – 26 січня 2021 Верховна Рада прийняла Закон “Про народовладдя через всеукраїнський референдум”.

Тепер на черзі законопроєкт про місцевий референдум над яким, наразі, триває робота. Проєкт винесли на громадське обговорення для прийняття пропозицій та зауважень (тривало до 11 квітня 2021). Законопроєкт пропонує вирішувати на місцевих референдумах питання:

  • висловлення недовіри місцевій раді і (або) сільському, селищному, міському голові; 
  • втрати чинності нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування або окремими його положеннями; 
  • затвердження статуту територіальної громади або змін до нього; 
  • затвердження територіальної громади або змін до неї;
  • інше питання місцевого значення, віднесені Конституцією та законами України до відання територіальної громади, її органів та посадових осіб.

 

Що стосується Виборчого кодексу – триває робота над удосконаленням його положень. У 2021 році запрацювала Робоча група Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо напрацювання комплексних змін у виборче законодавство. Наразі відбулися 3 засідання, на яких обговорили проблематики: 

  • виборчих систем, 
  • формування виборчих округів, 
  • форм виборчих бюлетенів, 
  • проведення виборів в Донецькій та Луганській областях, 
  • доступності та інклюзивності виборів.

Наразі експерти ЦЕДЕМ, які входять до складу Робочої групи, напрацьовують зміни щодо порядку ведення передвиборної агітації та її фінансування.