510 грн за некористування паском безпеки. Комітет ВР підтримав законопроект

April 10, 2019

10 квітня Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроект про підвищення штрафів за ігнорування пасків безпеки до 510 гривень, що у десять разів більше за діючий штраф. Запропоновані зміни націлені на зменшення смертності та травматизму на дорогах України.

Нагадаємо, законопроект №10131, був зареєстрований у парламенті 6 березня цього року. Його авторами стали 20 народних депутатів, серед яких Антон Геращенко, Ірина Геращенко, Олександр Опанасенко, Ганна Гопко, Ігор Діденко, Олексій Рябчин (повний перелік депутатів дивіться за лінком). Автори законопроекту розраховують на його ухвалення ще до завершення скликання парламенту. Ініціатором законопроекту виступив Центр демократії та верховенства права в рамках Кампанії «За безпечні дороги».

Основною ідеєю законопроекту є збільшення штрафів за ігнорування ременів безпеки та мотошоломів. Наразі він складає 51 гривню. Незначний штраф створює у водіїв відчуття необов’язковості користування ременями. Автори проекту пропонують посилити покарання та встановити штраф 510 гривень. Минулого року аналогічний законопроект № 8492 отримав цілковиту підтримку Комітету та, на жаль, не отримав достатньо голосів депутатів у другому читанні.

Запропоновані зміни безпосередньо вплинуть на безпеку водіїв та пасажирів. Наразі рівень користування ременями в Україні складає 23%. При цьому ремені безпеки могли б урятувати 50% учасників смертельних ДТП та захистити потерпілих від тяжких травм, відзначає ВООЗ. Аналогічний ефект дають і мотошоломи: їх використання знижує ризик загибелі до 40%, а важких травм – приблизно на 70%.

Міжнародний досвід свідчить, що одним з найефективніших способів спонукати водіїв та пасажирів користуватись ременями безпеки і мотошоломами, є посилення відповідальності за ці порушення. У країнах з високим рівнем безпеки руху штраф складає значну частину від доходу і тому більшість водіїв та пасажирів користуються ременями безпеки та мотошоломами. Для прикладу, у Франції 99% водіїв постійно використовують ремені безпеки, Чехії – 97%, Словенії – 93%, Польщі – 83 %.

Додамо, що 66% українців підтримують посилення відповідальності за ігнорування ременів безпеки – про це свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного дослідницькою компанією “Ipsos” в рамках проекту “Модернізація та підвищення безпеки дорожньої мережі в Україні” влітку 2016 року.